Αναζητείται λύση για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου

Αναζητείται λύση για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση τμήματος του νεοκλασικού κτιρίου γραφείων επί της οδού Πατησίων, στο κτήμα Δρακοπούλου, ήταν ένα γεγονός που δεν εξέπληξε κανέναν. Προηγήθηκε η καταστροφή της βίλας με τον χαρακτηριστικό πυργίσκο το 2007 και του μικρού βοηθητικού κτιρίου του οδοντιατρείου το 2012, και τα δύο έπειτα από πυρκαγιά. Και η κατεδάφιση, το 2009, του κτιρίου που είχε απομείνει από το εργοστάσιο εριουργίας. Μόνη λύση για την οριστική διάσωση του πολύτιμου χώρου δείχνει πλέον η απαλλοτρίωσή του από τον Δήμο Αθηναίων.

Το κτήμα Δρακοπούλου είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στα Ανω Πατήσια. Περισώθηκε έπειτα από αγώνες των περιοίκων, καθώς στο παρελθόν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (στην ιδιοκτησία του οποίου περιήλθε το 1977) επιχείρησε επανειλημμένα να το αξιοποιήσει, ολόκληρο ή μέρος αυτού, άλλοτε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και της πολιτείας και άλλοτε όχι. Ωστόσο, είναι πια αργά για τα διατηρητέα κτίρια που υπήρχαν εκεί: την έπαυλη (κάηκε το 2007), το εργοστάσιο (κατεδαφίστηκε το 2009), το οδοντιατρείο (κάηκε το 2012). Επιπλέον, πριν από μία εβδομάδα κατέρρευσε τμήμα του κτιρίου των γραφείων.

Χθες το πρωί, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων περιέφραξαν το κτίριο, που πλέον χάσκει ανοιχτό και δύσκολα θα μπορούσε να διασωθεί. Η ίδια εικόνα και στο υπόλοιπο πάρκο: ό,τι απέμεινε από τα άλλα δύο κτίρια βρίσκεται πίσω από περιφράξεις. Από τον Δήμο Αθηναίων διαβεβαιώνουν πως ήρθαν σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια. Σε μια ανάλογη περίπτωση, σε πολύ γνωστό κτίριο στην Ομόνοια, ο δήμος πρόκειται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ίδρυμα στο οποίο ανήκει ώστε να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάστασή του. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε ίσως να γίνει και στα Πατήσια, αν ο ΕΕΣ συμφωνεί, αναφέρει στέλεχος του δήμου.

Αναζητείται λύση για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου-1
Ό,τι απέμεινε από το κτίριο της έπαυλης.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον ΕΕΣ, διερευνώντας τις προθέσεις του για το ζήτημα. Οπως απάντησε ο Ιωάννης Καραφύλλης, γενικός διευθυντής του ΕΣΣ, ως προς την εγκατάλειψη του κτιρίου «ο ΕΕΣ είχε διεκπεραιώσει το σύνολο των εργασιών συντήρησης που κατά καιρούς τού είχαν υποδειχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Ειδικότερα, «το κτίριο είχε δεχθεί αυτοψία από το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Αθηναίων το 2013, κατά την οποία ουδέν πρόβλημα στατικής επάρκειας του κτιρίου δεν επισημάνθηκε, αλλά διατυπώθηκαν υποδείξεις για λήψη μέτρων μικρής κλίμακας (απομάκρυνση ξύλινων δοκαριών, σφράγιση πόρτας κτιρίου), τα οποία και εκτελέσθηκαν. Ουδέποτε είχε επισημανθεί ή διαπιστωθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένδειξη περί ύπαρξης στατικού προβλήματος του κτιρίου». 

Τι σκοπεύει τώρα να πράξει ο ΕΕΣ για το κτήμα Δρακοπούλου και τα κτίριά του; «Σχετικά με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, όπως και άλλων ακινήτων που είναι δυσχερώς αξιοποιήσιμα, ιδίως ένεκα των σημαντικών δαπανών που απαιτούνται για την αξιοποίησή τους, η παρούσα διοίκηση που ανέλαβε τον ΕΕΣ, μετά τη γνωστή πολυετή διοικητική αστάθεια, έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του ΕΕΣ σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κοινωφελείς σκοποί του», αναφέρει ο κ. Καραφύλλης. «Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ληφθεί απόφαση να ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων η εκτίμηση και κατά περίπτωση υποβολή προτάσεως αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΕΣ». 

Με δεδομένη τη σοβαρή έλλειψη χώρων πρασίνου στα Πατήσια και τη διαφαινόμενη πρόθεση του ΕΕΣ να διερευνήσει την αξιοποίηση έστω τμήματος του ακινήτου, φαίνεται τελικά ότι η μόνη επωφελής για όλους λύση είναι η απαλλοτρίωσή του από τον Δήμο Αθηναίων μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή