Αντιπαράθεση για τα νομικά «όπλα»

Αντιπαράθεση για τα νομικά «όπλα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται το αδιέξοδο στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν χθες ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά του κρατουμένου», επικαλούμενοι σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Απαντώντας σε δημόσια τοποθέτηση της συνηγόρου Γιάννας Κούρτοβικ, η κ. Σοφία Νικολάου διευκρίνισε με γραπτή δήλωση ότι ο σωφρονιστικός κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον Κουφοντίνα να προσφύγει κατά της απόφασης μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. 

Αντίθετα, η πλευρά του απεργού πείνας απάντησε ότι το συμβούλιο της φυλακής, όπου έχει τη δυνατότητα να προσφύγει ο κρατούμενος, δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει απόφαση που έχει πάρει η ίδια η γενική γραμματέας και επικυρώσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Ο καταδικασμένος σε ισόβια Κουφοντίνας πραγματοποιεί από τις 8 Ιανουαρίου απεργία πείνας και μάλιστα το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται φρουρούμενος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας. Κατόπιν δικής του άρνησης, οι γιατροί έχουν εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα σταματήσει να του χορηγούν ορό, όπως και ενδοφλέβια αντιβίωση. 

Πηγές από το περιβάλλον του διευκρίνισαν στην «Κ» ότι μέχρι και χθες είχε τις αισθήσεις του. Αξιωματούχοι με γνώση του θέματος χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας του «σταθερή». Διευκρίνισαν ακόμα ότι βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή καθώς και ότι χθες δέχθηκε να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις.

Οι γιατροί του νοσοκομείου και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν αρκετές φορές τονίσει ότι θα πράξουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου η ζωή του απεργού πείνας να μην τεθεί σε κίνδυνο. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ιδιώτης γιατρός που επισκέφθηκε τον Κουφοντίνα την Κυριακή στο νοσοκομείο διευκρίνισε σε γραπτή ανακοίνωση το εξής σημαντικό για την οριστική έκβαση της υπόθεσης: «Μου επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στην οικογένειά του και –όπως με διαβεβαίωσε– στους γιατρούς της ΜΕΘ, ότι σε περίπτωση που απολέσει την επαφή με το περιβάλλον δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη».

Την Κυριακή, η κ. Γιάννα Κούρτοβικ κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ζητώντας να απαντηθεί το από 24 Δεκεμβρίου αίτημα του Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Κι αυτό διότι το αίτημα που είχε υποβάλει ο πολυϊσοβίτης στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο. 

Χθες, η πλευρά Κουφοντίνα έκανε κάποιες διερευνητικές επαφές με το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο μπορεί ή όχι να ανατρέψει την απόφαση για μεταγωγή του Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό στον Δομοκό. 

Νωρίτερα, η κ. Νικολάου είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τους ισχυρισμούς της κ. Κούρτοβικ, σύμφωνα με τους οποίους δεν της είχαν χορηγηθεί αντίγραφα των εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση μεταγωγής του Κουφοντίνα. «Παρότι δεν προβλέπεται εκ του νόμου η χορήγηση εγγράφων, εντός εύλογου διαστήματος δόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Αναφερόμενη στο θέμα τής μη προσφυγής του κατά της απόφασης μεταγωγής, η κ. Νικολάου πρόσθεσε: «Γιατί ο Κουφοντίνας δεν επέλεξε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο από τις 18 Φεβρουαρίου 2021;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή