Αρχίζει επίσημα ο «μαραθώνιος» των Πανελλαδικών

Αρχίζει επίσημα ο «μαραθώνιος» των Πανελλαδικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσημη έναρξη της διαδικασίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έκανε χθες το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας προς όλους πλέον τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) πως θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες: την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των μαθημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές της τελευταίας τάξης έχουν ήδη υποβάλει την αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2021, ενώ στο διάστημα 8-19 Μαρτίου θα υποβάλουν αίτηση οι παλαιοί απόφοιτοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Βεβαίως, στο ίδιο διάστημα οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους. Η πρόβλεψη αυτή αφορά εκείνους που δεν έχουν δηλώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων. Οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να βρουν την αίτηση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το Διαδίκτυο είτε από το λύκειό τους. Στη συνέχεια θα την υποβάλουν στο λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Φέτος, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (13/2/2021), ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 78.000. Βεβαίως, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). 

Η ΕΒΕ είναι άλλωστε η κύρια αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής. Ενδεικτικά, με βάση τα περυσινά δεδομένα οι κενές θέσεις θα είναι περίπου 15.000 με 17.000.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί από τον τέως υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής του 2020 να υπάρξουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων στους βαθμούς που είναι πολλαπλάσιοι του 25. Η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως επανέφερε το προηγούμενο σύστημα. Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα. Τα μαθήματα είναι τα ίδια με αυτά του 2019. Δηλαδή ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή