Προσωρινή η περιμετρική περίφραξη στο Ελληνικό

Προσωρινή η περιμετρική περίφραξη στο Ελληνικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει η δυνατότητα περίφραξης των ζωνών ανάπτυξης και του πάρκου –όλου ή τμήματος– στο Ελληνικό. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι η εξωτερική περίφραξη της έκτασης συνολικά θα παραμείνει μόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής και θα αποσυρθεί στη συνέχεια. Κατά των περιφράξεων είχαν τεθεί οι δήμοι της περιοχής, καθώς και επιστημονικοί φορείς, εκτιμώντας ότι η δημιουργία «περίκλειστων κοινοτήτων» είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολεοδομικά δεδομένα.

Ειδικότερα, οι νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τη διανομή των ιδιοκτησιών στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό δεν μετέβαλαν ουσιαστικά το περιεχόμενό του. Από τη μία πλευρά, διευκρινίστηκε ότι η εξωτερική, περιμετρική περίφραξη ολόκληρης της έκτασης θα είναι προσωρινή και θα εξυπηρετεί λόγους ασφαλείας. Περαιτέρω, θα αποσύρεται «με την ολοκλήρωση αυτοτελών τμημάτων των έργων».

Αντίθετα, η δυνατότητα περίφραξης τμημάτων ή ολόκληρων των ζωνών ανάπτυξης (περιοχές κατοικίας ή περιοχές ανάπτυξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων) και τμήματος ή ολόκληρου του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων (η οποία προβλεπόταν σε διαφορετικό άρθρο) παρέμεινε. Το ζήτημα των περιφράξεων αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση με επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στις επιτροπές της Βουλής και απασχόλησε και την (πολιτική) συζήτηση στην Ολομέλεια. Τόσο οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν όσο και οι εκπρόσωποι των τριών δήμων (Αργυρούπολης-Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτό, μιλώντας για «πόλη δύο ταχυτήτων», για «περίκλειστες πόλεις» (gated communities), για μια πολεοδομική πρακτική ξένη προς τη χώρα μας. Ο δε υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς είχε αναφέρει ότι «οι περιφράξεις είναι προσωρινού χαρακτήρα, τμηματικές και μόνο για λόγους ασφάλειες και ό,τι ολοκληρώνεται θα απελευθερώνεται από πλευράς περιφράξεων».

Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατατέθηκαν και επί των τροπολογιών. Μία από αυτές αφορούσε τις κοινές επιτροπές των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που θα εξετάζουν τις περιπτώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων και προβλέφθηκε να λειτουργούν σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης. Οπως διευκρινίστηκε, με δεδομένο ότι η επιτροπή θα πρέπει να πραγματοποιεί αυτοψίες για να καταλήξει αν και ποια κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν, είναι δυνατόν, ειδικά για τα νησιά, να συγκροτούνται περισσότερες επιτροπές και πέραν της έδρας της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το έργο των επιτροπών δεν αφορά τα κηρυγμένα διατηρητέα, αλλά τα κτίρια άνω των 100 ετών (που ούτως ή άλλως εξετάζονται χωριστά εάν ζητηθεί η κατεδάφισή τους) και όσα βρίσκονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή