Οι προδιαγραφές και η επιλογή των τεστ

Οι προδιαγραφές και η επιλογή των τεστ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έστειλε χθες στο Ελεγκτικό Συνέδριο τη σύμβαση για την προμήθεια των 10 εκατομμυρίων rapid tests, αφού πρώτα μέσω τριμελούς επιτροπής ειδικών προχώρησε σε επιλογή 5 εταιρειών για τα τεστ με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές τους, αποκλείοντας 22 άλλες εταιρείες που, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είχαν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Καθώς η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει τέτοια τεστ, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδεχθεί τεστ που έχουν γίνει αποδεκτά από οργανισμούς πιστοποίησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η γερμανική BFarm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Εναλλακτικά, η προκήρυξη προβλέπει: «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προκύπτει σχετική ευαισθησία ≥80% και σχετική ειδικότητα ≥99% σε σύγκριση με μοριακή (RT-PCR) μέθοδο αναφοράς, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 100 θετικά μέχρι τον 33ο κύκλο και 200 αρνητικά δείγματα κατ’ αντιστοιχία σε ανάλυση που διεξήχθη από φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το τελευταίο αυτό στοιχείο θα επαληθεύεται με εργασία δημοσίευσης».

Ο ECDC έχει προειδοποιήσει με επιστολή του τις χώρες της Ενωσης ότι σε άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο (όπου χρειάζονται πάνω από 30 κύκλοι πολλαπλασιασμού/PCR του ειδικού φορτίου για να «δείξει» η ανάλυση με ακρίβεια) τα rapid tests μπορεί να πέσουν και έξω. Για αυτό τον λόγο συνδέονται τα αποτελέσματα του rapid test με εκείνα του μοριακού ελέγχου, που ακόμα θεωρούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα το απόλυτο μέτρο της εγκυρότητας και της ακρίβειας του ελέγχου.

Από τις πέντε εταιρείες που επελέγησαν χθες, μόνο η ελβετική Roche είναι γνωστό τι τεστ θα παραδώσει (τα δικά της), ενώ κάποιες από τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φαρμακαποθηκών εμφανίσθηκαν σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΕΟΔΥ με ένα κινεζικό τεστ. Αυτό δεν έχει την πιστοποίηση του ΠΟΥ, όπως είχε συμβεί πιο πριν με τεστ των μεγάλων πολυεθνικών Abbot, Roche, αλλά οι εταιρείες που τα εμπορεύονται επικαλούνται το γεγονός, που ισχύει, ότι η τεχνολογία είναι ακόμα νέα.

Στον διαγωνισμό με τα τεστ που θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους, η Abbot, που έφερε πρώτη τα ατομικά rapid tests, όπως και η Siemens δεν πήραν μέρος, διότι το υγρό με το οποίο αναλύεται το ρινικό επίχρισμα του κάθε τεστ είναι σε ένα μπουκαλάκι για όλα (25) τα τεστ που περιλαμβάνει η συσκευασία των εταιρειών αυτών.

Ομως, οι τεχνικοί όροι του διαγωνισμού προβλέπουν «τα τεστ να παρέχονται είτε σε ατομική είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων ώστε να είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής (π.χ. χωρίς να είναι αναγκαίος ο διαμοιρασμός διαλυμάτων από τον χρήστη)». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διαμοιρασμός του διαλύματος υπάρχει και σε μία από τις εταιρείες που επελέγησαν, καθώς το υγρό μπάφερ για την ανάλυση του επιχρίσματος δεν διανέμεται σε ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι όλοι οι πολίτες θα κάνουν χρήση του δικαιώματος που θα τους παράσχει η πολιτεία, καθώς αρκετοί θεωρούν –άδικα– ότι θα είναι δύσκολη η χρήση των τεστ. Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, είναι αμετακίνητοι στη θέση τους να μην επιτρέψουν τη λήψη των τεστ εντός των φαρμακείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή