Συνέχεια εμβολιασμών εν αναμονή απόφασης του ΕΜΑ

Συνέχεια εμβολιασμών εν αναμονή απόφασης του ΕΜΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ ενημέρωσε πριν από 16 ημέρες για το περιστατικό μιας γυναίκας 61 ετών που παρουσίασε θρόμβωση στην καρωτίδα και κατέληξε ύστερα από θεραπεία στο Γ.Κ. της Νίκαιας. Το περιστατικό συζητήθηκε σε τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις της, χωρίς να θεμελιωθεί αιτιότητα με τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. Aπλά σημειώθηκε ότι «πιθανά» να συσχετίζεται με αυτό και ως τέτοια πληροφορία διαβιβάσθηκε στην PRAC, την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ. Ο καθηγητής της ανοσολογίας που παραιτήθηκε προχθές με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια (σ.σ. που την έμαθε από το Διαδίκτυο), είχε πάρει μέρος για λίγο παραπάνω από ένα 20λεπτο στη σχετική συνεδρίαση. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι με αυτό το ένα περιστατικό δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν «οι εμβολιασμοί σε αυτή τη φάση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας και σε κάθε περίπτωση η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την επόμενη Πέμπτη 9 Απριλίου». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς).

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό αναφέρθηκε από την επιτροπή του ΕΟΦ και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς ο αρμόδιος διευθυντής του οργανισμού την ενημερώνει κάθε Τρίτη για όλα τα σχετικά περιστατικά που αναφέρονται μέσω του μηχανισμού της «κίτρινης κάρτας». Ο καθηγητής ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Βλαχογιαννόπουλος κατήγγειλε προχθές τα μέλη της Επιτροπής για «εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη», επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της AstraZeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».

Εν τω μεταξύ, η Pfizer τροποποίησε φαρμακοτεχνικά το προϊόν της, με αποτέλεσμα οι νέες παρτίδες των εμβολίων που παραλαμβάνονται να μπορούν να διατηρηθούν αφού αποψυχθούν 5 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου (-2 έως -8 βαθμούς). Αυτό δίνει στο εμβόλιο μεγαλύτερη «ευελιξία» σε απομονωμένα νησιά, αλλά και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ιδιωτικά ιατρεία. Δεν μεταβάλλει ωστόσο την υποχρέωση του αρχικού παραλήπτη πριν από την απόψυξη να το διατηρεί σε βαθιά ψύξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή