Η βάπτιση στην Κέρκυρα και το σπάνιο ενθύμιο

Η βάπτιση στην Κέρκυρα και το σπάνιο ενθύμιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μοναδικό οικογενειακό κειμήλιο μας απέστειλε χθες ο φανατικός αναγνώστης της «Κ» Γεώργιος Σπυρίδων Μάμαλος, σύμβουλος επικοινωνίας Α΄ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: κληρονομημένη από τον προπάππο του, δήμαρχο Κερκυραίων Αλέξανδρο Κοκοτό, η πρόσκληση της βάπτισης του νεογέννητου πρίγκιπος Φιλίππου στην Κέρκυρα για τις 24 Οκτωβρίου του 1921 στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο του νησιού. Στο ιστορικό τεκμήριο αναφέρεται πως ακολούθησε και δεξίωση στο Μον Ρεπό. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο Δήμος Κερκυραίων είχε την τιμή να είναι ανάδοχος του Φιλίππου με συνανάδοχο τη βασιλομήτορα Ολγα, η οποία εκπροσωπήθηκε από την πριγκίπισσα Ολγα, θυγατέρα του πρίγκιπα Νικόλαου. 

Διαβάστε ακόμη

• Πρίγκιπας Φίλιππος: Από το Μον Ρεπό στο Μπάκιγχαμ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος για τον θάνατο του Φίλιππου: «Θα λείψει»

«Αντίγραφο της πρόσκλησης αυτής, η οποία έμεινε στην κατοχή της οικογένειας, δόθηκε στον πρίγκιπα Κάρολο τον Μάιο του 2018 επί Προεδρίας Προκόπη Παυλόπουλου, όταν είχε ξανά επισκεφθεί τη χώρα μας με την Καμίλα», συμπληρώνει ο κ. Μάμαλος. 

Το δώρο τον εξέπληξε και τον είχε ενθουσιάσει, όπως έγραψε ο Τύπος. Η οικογένεια των απογόνων του δημάρχου έχει κρατήσει και δημοσιεύματα από την εφημερίδα της Κέρκυρας που ονομαζόταν «Συνταγματική. Πολιτική και Κοινωνική Εφημερίς», στην οποίαν καλύπτεται το σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στο νησί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, κατά τη στιγμή της βαπτίσεως, ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, ενώ όλα έγιναν με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. 

Το γεύμα

Τον στολισμό του ναού είχε ανάβει ο δήμος, ενώ πλήθος είχε κατακλύσει την πλατεία μπροστά στον ναό πολλή ώρα προτού αρχίσει η τελετή. Στο Μυστήριο χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Καταπόδης. Μία ημέρα μετά τη βάπτιση, ο δήμαρχος Κέρκυρας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρίγκιπος Ανδρέα και των μελών της βασιλικής οικογένειας, στην οικία του. Το μενού είχε προετοιμαστεί από τους μάγειρες του φημισμένου ξενοδοχείου «Μπέλα Βενέτσια», το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας το 1943. Στην πρόποσή του ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κοκοτός αναφέρθηκε στον «πολυφίλητο αναδεκτό πρίγκιπα Φίλιππο και τους υψηλούς γονείς του» τονίζοντας: «Λογίζομαι ευτυχής διότι η προσγενημένη εις τον οίκο μου τιμή είναι τιμή της προσφιλούς μου πόλεως της οποίας έχω την τιμή να δημαρχεύω».

Η βάπτιση στην Κέρκυρα και το σπάνιο ενθύμιο-1
Η πρόσκληση για τη βάπτιση του Φιλίππου, στις 24 Οκτωβρίου 1921. (Φωτ. )
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή