«Πάγωμα» των εμβολιασμών λόγω Πάσχα

«Πάγωμα» των εμβολιασμών λόγω Πάσχα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε χθες η ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί θα σταματήσουν για κάποιες από τις αργίες του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα – συμπεριέλαβε και την Κυριακή του Πάσχα στις μέρες που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί, αλλά τις Κυριακές δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στη χώρα έτσι κι αλλιώς, ακόμα και όταν δεν είναι εορταστική αργία. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στους εμβολιασμούς στο σύντομο διάγγελμά του, ανακοινώνοντας πως από τη Μεγάλη Εβδομάδα –και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη– θα ξεκινήσει μια νέα γραμμή εμβολιασμού για τους άνω των 30. «Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας», είπε ο ίδιος. Η απόφαση όμως να «παγώσουν» έστω και για λίγες ημέρες οι εμβολιασμοί έρχεται σε σύγκρουση με τον παραπάνω στόχο, ειδικά σε μια περίοδο που οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι περισσότεροι από ποτέ και οι απώλειες κυμαίνονται στους 65 με 90 ασθενείς ημερησίως. 

Κατά τη διάρκεια του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα, πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, συνέχισαν τους εμβολιασμούς ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Σαββατοκύριακα ή ρεπό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού», σχολίασε τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, το μεγαλύτερο στάδιο της Λυών λειτούργησε ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών. Στη Μεγάλη Βρετανία, 107.420 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση στις 2 Απριλίου, τη Μεγάλη Παρασκευή του καθολικού Πάσχα δηλαδή, 107.886 το Μεγάλο Σάββατο, 48.055 την Κυριακή του Πάσχα και 40.744 τη Δευτέρα του Πάσχα. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος εμβολιασμών τις Παρασκευές του Απριλίου είναι μέχρι στιγμής 48.995, τα Σάββατα 53.212 και τις Δευτέρες 56.930. Κατά μέσον όρο, τις τρεις αυτές ημέρες εμβολιάζονται περίπου 53.000 άνθρωποι ημερησίως, κάτι που σημαίνει ότι, με την παύση του Πάσχα, ο εμβολιασμός περίπου 150.000 ατόμων θα πάει κάποιες ημέρες πίσω, σε μια περίοδο που ο χρόνος είναι το παν. 

Πηγές του υπουργείου Υγείας λένε στην «Κ» πως είναι σημαντικό οι υγειονομικοί που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα να αναπνεύσουν – «μιλάμε για ανθρώπους που είναι 15 μήνες μέσα στη μάχη και 8 μήνες χωρίς ρεπό». «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει καθόλου», τόνισε ο κ. Κικίλιας την Τετάρτη, τονίζοντας πως τα ραντεβού των συγκεκριμένων ημερών έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες και συμπληρώνοντας πως πολλοί πολίτες δεν θα πήγαιναν στα εμβολιαστικά κέντρα εκείνες τις ημέρες ακόμα και αν είχαν την ευκαιρία. 

Υγειονομικοί​​​​

Οσον αφορά τους ίδιους τους υγειονομικούς, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι λένε στην «Κ» πως δεν θα έπρεπε να χαθεί ούτε μία ημέρα από τους εμβολιασμούς. Από την άλλη, μια γιατρός αναφέρει πως οι βάρδιες των γιατρών, τουλάχιστον σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα, χρεώνονται ως εφημερίες, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι μόνιμα εκεί. Ο υπεύθυνος ενός εμβολιαστικού κέντρου αναφέρει πως τις ημέρες της αργίας του Πάσχα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εμβολιασμός δεν θα λειτουργήσει –Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα–, δεν υπήρχαν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα ραντεβού. Ο ίδιος συμπληρώνει πως υπάρχει διαθεσιμότητα ραντεβού και όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν, παραδείγματος χάριν, Μεγάλη Παρασκευή, είχαν τη δυνατότητα να κλείσουν κάποιο νωρίτερο κενό, καθώς, ημερησίως, δεν υπάρχει πληρότητα. «Μιλάμε για 120.000 εμβόλια που θα γίνουν δύο ημέρες μετά», σημειώνει ο ίδιος. «Εχω 170 άτομα να δουλεύουν εξαήμερο από τις 15 Φεβρουαρίου», αναφέρει, «δεν πρέπει να κάτσουν κι αυτοί οι άνθρωποι λίγο, να πάρουν και μια ανάσα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή