Καινοτόμα παγκάκια από μαθητές λυκείου

Καινοτόμα παγκάκια από μαθητές λυκείου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κίνητρο για τον μαθητή είναι η επαφή που έχει με το σχολείο, η σιγουριά που νιώθει ότι η προσπάθειά του θα βρει υποστήριξη». Αυτό δήλωσε χθες στην «Κ» ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης Πέτρος Ματζάκος, μιλώντας με ενθουσιασμό για τα κίνητρα των μαθητών του σχολείου του που, μαζί με τους καθηγητές τους, έφτιαξαν ένα καινοτόμο παγκάκι, δουλεύοντας ώρες εκτός σχολείου εν μέσω πανδημίας. Το παγκάκι έχει γίνει ανάρπαστο καθώς περισσότερα από 2.000 παγκάκια έχουν ήδη παραγγελθεί από δήμους και ξενοδοχεία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, οι μαθητές της ομάδας RAISE (Reusable – Advanced – Innovative – Safe – Economical) του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης σχεδίασαν ένα καινοτόμο παγκάκι, κατασκευασμένο από συμπιεσμένα ανακυκλωμένα υλικά (χαρτοπολτό και πριονίδι), προάγοντας την επαναχρησιμοποίηση υλικών μετά το πέρας του ορίου ζωής τους. 

Καινοτόμα παγκάκια από μαθητές λυκείου-1

Ο σχεδιασμός έγινε από μαθητές και κατασκευάστηκε από μαραγκό, ενώ το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Στην ομάδα RAISE μετέχουν 18 μαθητές, και όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Ματζάκος εκτός από την ιδέα και την κατασκευή, οι μαθητές συνεργάστηκαν με το Πολυτεχνείο, ενημερώθηκαν για τα χρώματα, ενώ οργάνωσαν υποομάδες διαχείρισης του έργου, όπως μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, τεχνολογικής υποστήριξης κ.ά.

Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης με αφορμή την 21η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, και την 22η Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης. «Εμπνευσή μας αποτέλεσαν οι καθηγητές μας και το σχολείο μας», είπαν οι μαθητές, καθώς ανέφεραν πως παρατήρησαν ότι ένα κοινό παγκάκι μπορεί να μετατραπεί σε οικολογικό. H υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, μαθητές οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν ένα πρωτοπόρο προϊόν, που κατάφεραν ήδη να προωθήσουν στην αγορά. Η βιωματική εκπαίδευση, η σφαιρική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των παιδιών μας αποτελούν προτεραιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή