ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση χωρίς μουσική: Αυτή είναι η εξήγηση

Εστίαση χωρίς μουσική: Αυτή είναι η εξήγηση

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να μην υπάρχει μουσική στα εστιατόρια και στα καφέ, που ανοίγουν την Δευτέρα του Πάσχα.

Στα social media υπήρχαν πολλά ερωτήματα αλλά και ειρωνικές αντιδράσεις για την επιλογή αυτού του μέτρου, το οποίο ωστόσο έχει επιδημιολογική εξήγηση.

Η δυνατή μουσική αναγκάζει τους θαμώνες να μιλάμε δυνατά και κοντά στον άλλον, άρα περισσότερα και μεγαλύτερα σταγονίδια αιωρούνται στον αέριο και είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν στον διπλανό. Στην εστίαση, είναι λογικό, δεν θα φοράνε μάσκες οι πολίτες που απολαμβάνουν το φαγητό ή το ποτό τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open εξήγησε ότι η Επιτροπή  προχώρησε σε αυτή την εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σταγονίδια που μεταδίδουν τον ιό, σε περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει πιο δυνατά ή να πλησιάσει τον διπλανό του για να ακουστεί.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής», συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας: «Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης, σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας». 

Διαβάστε: Εμβόλιο AstraZeneca: Η ηλικιακή ομάδα 30-39 «χτίζει» ανοσία

Εστίαση χωρίς μουσική: Αυτή είναι η εξήγηση-1

Ανοιχτή εστίαση

Η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα (3/5), μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους. Για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 23:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Άρση lockdown: Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος

Εμβόλιο AstraZeneca: Η ηλικιακή ομάδα 30-39 «χτίζει» ανοσία

Ανάρπαστα τα ραντεβού από 30αρηδες και 40αρηδες – Νέες εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα

Β. Κικίλιας: Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί

Στα εργαστήρια της Pfizer: Τα 19 βήματα για την παραγωγή του εμβολίου

Άρση lockdown: «Ανοίγουν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Τα μέτρα που ισχύουν το Πάσχα