Εμβόλιο AstraZeneca: Η ηλικιακή ομάδα 30-39 «χτίζει» ανοσία

Εμβόλιο AstraZeneca: Η ηλικιακή ομάδα 30-39 «χτίζει» ανοσία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 110.000 πολίτες 30-39 ετών να έχουν κλείσει ραντεβού έως χθες το απόγευμα για να εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι υπεύθυνοι της εμβολιαστικής καμπάνιας έδειχναν παραπάνω από ικανοποιημένοι, αν σκεφτεί κανείς ότι δύο μέρες νωρίτερα τα ραντεβού για το εμβόλιο αυτό ήταν περίπου 82.000, ενώ σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία περιλαμβάνονται συνολικά 1,1 εκατ. πολίτες. Οι μαρτυρίες καταγράφουν το κλίμα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέες εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα φέρνει η έκρηξη στα ραντεβού

Στο εμβολιαστικό κέντρο Αθηνών, η 35χρονη Γεωργία Σ. ανέφερε χθες στην «Κ» ότι «δεν είχα δεύτερη σκέψη. Πρέπει να εμβολιασθούμε, διαφορετικά θα το περάσουμε», ενώ ο Δημήτρης Κ., ιδιωτικός υπάλληλος 32 ετών, είπε ότι δεν δίστασε να έρθει να κάνει το εμβόλιο, «αφού εύλογα δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω εκείνα που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί».

Ολοι σχεδόν οι πολίτες 30-39 ετών που συνάντησε η «Κ» στο εμβολιαστικό κέντρο Αθηνών, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους, ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το εμβόλιο για να «ξαναβρούμε την κοινωνική ζωή που είχαμε πριν από τον κορωνοϊό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ιδιωτικός υπάλληλος Αγης Μπαρδόπουλος.

Τις προηγούμενες μέρες οι γυναίκες… απουσίασαν από το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο εντελώς, εξαιτίας της κακής δημοσιότητας που είχε το εμβόλιο της AstraZeneca. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση lockdown: Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος

Χθες, όμως, ήταν μεν λιγότερες από τους άνδρες, αλλά σαφώς πολύ περισσότερες από τις γυναίκες των άλλων ηλικιών που εμβολιάσθηκαν στο συγκεκριμένο κέντρο. Ελειπε μία κατηγορία γυναικών, εκείνη των εγκύων, και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το προσωπικό του κέντρου, που το έχει επισημάνει προς την ηγεσία της εμβολιαστικής καμπάνιας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αποφύγει να κάνουν ανακοινώσεις για τα εμβόλια με αδενοϊό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για τις γυναίκες αυτές.

Eνώ ο βρετανικός οργανισμός MHRA αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν συστήσει τη λήψη του εμβολίου από τις εγκύους στο τέλος του περασμένου χρόνου, στις 20 Απριλίου 2021 το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας απηύθυνε επιστολή στους γενικούς γιατρούς (GPs) με την οποία τους καλούσε να αναβάλουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca για τις εγκύους, αντικαθιστώντας το με ένα από τα δύο εμβόλια mRNA. H κοινή επιτροπή εμβολιασμών και ανοσοποίησης της Μεγάλης Βρετανίας, πάντως, δεν απαγόρευσε στις γυναίκες αυτής της κατηγορίας τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή