Η πανδημία άλλαξε και τις συνήθειες για το φαγητό εκτός

Η πανδημία άλλαξε και τις συνήθειες για το φαγητό εκτός

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίστα αναμονής από λίγες ημέρες έως και δύο εβδομάδες αναγκάζονται να μπουν πολλοί πελάτες που θέλουν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους στέκια για φαγητό έπειτα από ένα εξάμηνο αποχής. Πολύ πιθανό μάλιστα να χρειαστεί να σηκωθούν από το τραπέζι τους με «την μπουκιά στο στόμα», αφού κάποιες φορές το reserve για ένα τραπέζι αφορά αυστηρά ένα δίωρο, κάτι σαν εισιτήριο θεατρικής παράστασης. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όσοι –και είναι, όπως φαίνεται, πολλοί– αποφάσισαν να φάνε και να πιουν έξω αυτή την εβδομάδα, είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Αντίθετα απ’ ό,τι μας έχουν συνηθίσει, χαμογελούν συνέχεια, δεν δυστροπούν και έρχονται για βραδινό φαγητό στις 18.30 και ας είναι ακόμα “ντάλα ο ήλιος”», λέει σερβιτόρα σε εστιατόριο του κέντρου. «Εχω εκτιμήσει τους Ελληνες πολύ σαν ανθρώπους αυτές τις μέρες», λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Travolta, Σπύρος Λιάκος. Στα εστιατόρια χωρούν λίγοι σε σχέση με την «κανονική» χωρητικότητα, λόγω της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Από την άλλη, όλοι οι πελάτες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει πριν το ρολόι χτυπήσει έντεκα…

Η Ελενα είναι υπεύθυνη για τα reserve και το στήσιμο των τραπεζιών στο Nolan, αγαπημένο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο από την άλλη δεν διαθέτει πολλά τραπέζια σε εξωτερικό χώρο. Ολοι λένε ότι στο στήσιμο των τραπεζιών μπορεί να κάνει μαγικά, αλλά και η μαγεία έχει όρια. «Κάθε φορά που παίρνει ένας καλός πελάτης και αναγκάζομαι να πω “δυστυχώς δεν έχω τίποτα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες”, περιμένω να αντιδράσει με δυσαρέσκεια. Ομως “καταλαβαίνουμε”, είναι η πιο συχνή απάντηση», λέει και δεν το πιστεύει. 

Από την άλλη και οι ίδιοι οι εστιάτορες θέλουν να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση, να δώσουν χώρο και χρόνο στους ανθρώπους που στην πραγματικότητα βρίσκονται στην αναμονή τους τελευταίους έξι μήνες. «Μοιάζουν αμήχανοι μπροστά στην εξυπηρέτηση του σέρβις. Πηγαίνεις το κρασί και σε κοιτάζουν παράξενα», διηγείται εργαζόμενος χαμογελώντας. 

Οι «τυχεροί»

«Αν θέλεις να βρεις τραπέζι μπορείς να κλείσεις από τώρα μια καθημερινή μεσημέρι σε 2-3 μέρες. Αν θέλεις βράδυ είναι πιο δύσκολο, έχουμε κρατήσεις για όλη την επόμενη εβδομάδα», λέει η υπεύθυνη του εστιατορίου Cookoovaya. Τυχεροί όσοι έχουν πλατεία απέναντι και μπορούν να επεκταθούν, αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. 

Στο εστιατόριο Proveleggios πριν καν ανοίξουν είχαν αιτήσεις για κρατήσεις. Εκεί όμως το δίωρο παραμονής σε τραπέζι είναι στάνταρ. Στις 18.15-18.30 το πρώτο seating (όπως λέγεται η κατανομή στα τραπέζια στην εστιατορική) και 20.15-20.30 το δεύτερο. «Οι πελάτες δείχνουν μεγάλη κατανόηση και σηκώνονται όταν συμπληρωθεί το δίωρό τους. Πριν από όλα αυτά αν έλεγες σε κάποιον να έρθει στις 18.30 θα απαντούσε, τι είμαστε Αγγλία», εξηγεί ο υπεύθυνος του καταστήματος. Ολα αυτά βέβαια ισχύουν τις καθημερινές. Για το Σαββατοκύριακο ισχύει η λίστα αναμονής για τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή