Καθυστέρηση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Καθυστέρηση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου τον Αύγουστο υπόσχεται η Περιφέρεια Αττικής. Η δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνει τη δημιουργία πάρκου 600 στρεμμάτων, πάρκινγκ 900 θέσεων και κτιρίων που θα στεγάσουν καταστήματα και εστιατόρια. Θα μεσολαβήσει όμως περί το ένα έτος που ο χώρος θα διατηρήσει τη σημερινή του εικόνα, καθώς η Περιφέρεια καθυστέρησε την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού, ώστε η μια φάση των έργων να διαδεχθεί την επόμενη. 

Χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι η β΄ φάση των έργων ανάπλασης εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. «Εργαστήκαμε μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου», δήλωσε ο κ. Πατούλης. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η μεθοδικότητα της Περιφέρειας δεν απέδωσε ούτε στον χρόνο παράδοσης της α΄ φάσης του έργου ούτε στη δημοπράτηση της επόμενης, καθώς:

• Η α΄ φάση του έργου δημοπρατήθηκε το 2017 (με ορίζοντα ολοκλήρωσης 21 μηνών – έκτοτε έχουν δοθεί 6 παρατάσεις) με προϋπολογισμό 155 εκατ. ευρώ και ανατέθηκε στην «Ακτωρ», που προσέφερε έκπτωση 53,5%, προς 72 εκατ. ευρώ. Σήμερα η συνολική δαπάνη του έργου έχει φτάσει στο ποσό των 109,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 55%. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η παράδοση της α΄ φάσης των έργων θα γίνει τον Ιούνιο. 

• Η β΄ φάση των έργων θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί τουλάχιστον ένα έτος νωρίτερα προκειμένου να «κλειδώσει» χρονικά με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης. Η καθυστέρηση της Περιφέρειας να προχωρήσει στη δημοπράτηση της β΄ φάσης θα έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος του Φαληρικού Ορμου να παραμείνει στη σημερινή του μορφή, ως ανοιχτό εργοτάξιο, για τουλάχιστον ένα έτος ακόμα, μέχρι να δημοπρατηθεί και να κατακυρωθεί ο νέος διαγωνισμός. 

Υπενθυμίζεται ότι η β΄ φάση των έργων της ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία ενός πάρκου 600 στρεμμάτων, το οποίο θα ενώνεται με τις περιοχές του Μοσχάτου, των Τζιτζιφιών και της Καλλιθέας μέσω μεγάλων πεζογεφυρών πάνω από τη νέα παραλιακή λεωφόρο (η μετακίνησή της ήταν ανάμεσα στα έργα της α΄ φάσης). Επίσης, θα κατασκευαστούν δύο υπέργειοι χώροι στάθμευσης, για συνολικά 900 οχήματα, ενώ στις διαφορετικές ζώνες του όρμου θα ανεγερθούν κτίρια συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών. Τα κτίρια αυτά θα φιλοξενήσουν καταστήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής και θα προσφέρουν πολύτιμα έσοδα για τη συντήρηση των έργων πρασίνου. 

Στη δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνονται και οι αθλητικές υποδομές που είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ είναι άγνωστο αν θα συμπεριληφθούν και οι εμβληματικές προβλήτες στη θάλασσα, οι οποίες θα συμβόλιζαν τη σύνδεση της περιοχής με το παρελθόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή