Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτοψία στον σταθμό Βενιζέλου

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτοψία στον σταθμό Βενιζέλου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σταθμό Βενιζέλου, στο μετρό της Θεσσαλονίκης, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στη συμπρωτεύουσα στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Νίκο Ταχιάο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, επιθυμούσε ωστόσο να έχει ιδία εικόνα για τον χώρο. Από την πλευρά της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού απηύθυνε και πάλι έκκληση προς την κυβέρνηση για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του σταθμού (όπου μετά την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων όλες οι εργασίες έχουν σταματήσει, εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ), συνοδευόμενος από τον κ. Ταχιάο και τους γενικούς γραμματείς Δημοσίων Εργων Γιώργο Καραγιάννη και Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου. «Ο πρωθυπουργός ήθελε να δει από κοντά το σημείο ώστε να έχει εικόνα. Τον ξεναγήσαμε και του εξηγήσαμε τα διλήμματα της υπόθεσης αυτής και γιατί καταλήξαμε στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων», λέει ο κ. Ταχιάος. «Επειδή έχει δεχθεί όχληση για το θέμα από σοβαρούς ανθρώπους, θέλει η απάντηση που θα τους δοθεί να είναι τεκμηριωμένη». Ερωτώμενος, αν ο πρωθυπουργός έδειξε να αμφιταλαντεύεται για την απόσπαση ή μη των αρχαιοτήτων, ο κ. Ταχιάος απαντά αρνητικά. 

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) διοργάνωνε διαδικτυακή συζήτηση για τη Βενιζέλου, με τη συμμετοχή τεσσάρων πανεπιστημιακών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της ΕΛΛΕΤ να προωθήσει το αίτημα για επανεξέταση της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Θα χαθεί για πάντα ένα μοναδικό σύνολο που θα μπορούσε να προσθέσει αίγλη στη Θεσσαλονίκη. Ευχή μας είναι η δημόσια συζήτηση να διεξαχθεί νηφάλια, χωρίς εμπάθεια και κομματικοποίηση καθώς το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά. «Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων ευρημάτων είναι ότι βρέθηκαν στη θέση τους, σε εξαιρετική κατάσταση, δείχνοντας τη συνέχεια της χρήσης και της ζωής σε αυτόν τον τόπο. Δεν είναι κινητά ευρήματα, έχουν ιστορική σημασία επειδή βρίσκονται στη συγκεκριμένη θέση, ως δείκτες της ιστορικής διαδρομής της πόλης», υποστήριξε ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι και οι δύο ειδικοί σε τεχνικά θέματα επιστήμονες που συμμετείχαν στη συζήτηση, Μιχαήλ Καββαδάς (καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ) και Αναστάσιος Σέξτος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ) εκτίμησαν ότι είναι ανέφικτη χρονικά η παράδοση του σταθμού με οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους στο τέλος του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή