Το νέο όπλο κατά των fake news σε Ελλάδα, Κύπρο

Το νέο όπλο κατά των fake news σε Ελλάδα, Κύπρο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της συνεργασίας του με το AFP – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο παρέχει υπηρεσίες ως ανεξάρτητος ελεγκτής περιεχομένου, ώστε να συμπεριλάβει την Ελλάδα και την ελληνόφωνη Κύπρο, ανακοίνωσε η Facebook. Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια η εταιρεία διατηρεί συνεργασία με τα Ellinika Hoaxes, στην προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης μέσω Facebook και Instagram στην Ελλάδα. Τώρα η ομάδα των ελεγκτών θα ενισχυθεί με έμπειρα στελέχη του AFP, με το οποίο συνεργάζεται η Facebook σε 18 χώρες και έχει τη δυνατότητα ελέγχου περιεχομένου σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες – η Facebook διαθέτει 80 συνεργάτες ελέγχου περιεχομένου σε όλο τον κόσμο, σε πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες, σε 60 γλώσσες, ενώ όλοι τους είναι φορείς πιστοποιημένοι από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων. 

Παραπληροφόρηση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Facebook, συνιστά το περιεχόμενο που είναι λάθος ή παραπλανητικό. «Η στρατηγική μας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης βασίζεται σε τρεις άξονες: στην αφαίρεση περιεχομένου, στον περιορισμό της διανομής του και στην ενημέρωση των χρηστών», τόνισε η Τζέσικα Ζάκερ, head of EMEA Misinformation – Product Policy Manager. Πιο αναλυτικά, διευκρίνισε ότι αφαιρείται το περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους της κοινότητας ή τις πολιτικές διαφήμισης της Facebook και του Instagram, αλλά και περιεχόμενο που παραπληροφορεί, θέτοντας για παράδειγμα σε κίνδυνο τη ζωή ή την ακεραιότητα κάποιου, «πειραγμένα» βίντεο ή deep fakes ή περιεχόμενο που μπορεί να επηρεάσει μια εκλογική διαδικασία ή το αποτέλεσμά της. Η εταιρεία προχωράει επίσης στον περιορισμό της προβολής ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου, ευθύνη που αντιστοιχεί εξ ολοκλήρου στους φορείς ελέγχου περιεχομένου, όπως το AFP, αλλά και σε δράσεις και ενέργειες ενημέρωσης του κοινού, παρέχοντας πληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν οι αναρτήσεις οι οποίες εμφανίζονται στο timeline των χρηστών.

Οι φορείς ελέγχου περιεχομένου, όπως το AFP και τα Ellinika Hoaxes, είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο και τον περιορισμό της διανομής του περιεχομένου, αν αυτό κριθεί σκόπιμο. «Το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων (fact checking) που εφαρμόζουμε, σκοπεύει στην αναγνώριση και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και δεν προβλέπει παρέμβαση σε απόψεις, στο χιούμορ, στην τέχνη ή διόρθωση αμελητέων ανακριβειών σε προϊόντα ρεπορτάζ», διευκρίνισε η Σοφί Ιαρς, Strategic Partner Development Manager, News Partnerships Europe του Facebook. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι ελεγκτές γεγονότων αναλαμβάνουν να αναγνωρίζουν αναρτήσεις που είναι δυνητικά fake news, προβαίνοντας σε διασταύρωση των πηγών και σε αναζήτηση στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν το υπό εξέταση περιεχόμενο. Προχωρούν επίσης στην επισκόπηση και βαθμολόγηση των ιστοριών που διανέμονται στο timeline. Τελικά, όταν ένας ελεγκτής γεγονότων αξιολογεί μια ιστορία ως ψευδή, η Facebook προσθέτει μια προειδοποιητική ετικέτα στο περιεχόμενο και μειώνει σημαντικά τη διανομή του. Επιπλέον, οι σελίδες και τα domain που επανειλημμένως αναρτούν ψευδείς ειδήσεις θα δουν και εκείνα τη διανομή τους να μειώνεται, ενώ η ικανότητά τους να διαφημίζονται και να παράγουν έσοδα θα αφαιρείται. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ελεγκτές περιεχομένου δεν έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης αναρτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή