Χαρδαλιάς: Μειώνεται στο 25% η τηλεργασία, ανοίγουν τα γυμναστήρια, «όχι» μουσική στην εστίαση

Χαρδαλιάς: Μειώνεται στο 25% η τηλεργασία, ανοίγουν τα γυμναστήρια, «όχι» μουσική στην εστίαση

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τις ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου με αυστηρά πρωτόκολλα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως θα ανακοινωθούν αλλαγές στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις όποιες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, επίσης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθρους χώρους από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η τηλεργασία μειώνεται στο 25% από το 50%, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μαγιορκίνης: Πορεία αποκλιμάκωσης – Εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

Self test: Τι ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Σημειώνεται παράλληλα ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνει διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη διενέργεια self test για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μειώνεται στο 25% η τηλεργασία, ανοίγουν τα γυμναστήρια, «όχι» μουσική στην εστίαση

Self test: Πότε διενεργείται

Όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό (self test) διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/της εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία.

Self test: Πότε πρέπει να δηλωθεί

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας, για την εβδομάδα από 24.05.2021 έως 30.05.2021 οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε μέρα έως και 30.05.2021. Η περίοδος ισχύος του εν λόγω τεστ, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ανέρχεται σε μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Συνεπώς για την εβδομάδα από 31.05.2021 έως 06.06.2021 οι εργαζόμενοι υποβάλλονται και δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μετά την παρέλευση επταημέρου από τη διενέργεια του test της προηγούμενης εβδομάδας [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

Τοπικά lockdown για κόκκινες περιοχές

Περιέγραψε, δε, πρωτόκολλο μέτρων με τοπικά lockdown, σε περίπτωση που ορισμένες περιοχές χαρακτηριστούν «κόκκινες».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ., εστίαση αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο χωρίς μουσική με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, αναστολή εκδηλώσεων όπως πανηγύρια, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων, αναστολή οικοδομικών εργασιών, καθώς και θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες.

Νέα e-υπηρεσία επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, σημειώνοντας ότι ο επιδημιολογικός χάρτης θα διαμορφώνεται κάθε Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από τις 31 Μαΐου στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, όπως η θετικότητα και το επίπεδο εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Περιοχές που προβληματίζουν

Περιγράφοντας τις περιοχές που προβληματίζουν, στάθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης και Χανίων, καθώς και σε Σύρο και Τροιζηνία.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών για τήρηση των μέτρων.

«Όχι» μουσική στην εστίαση

Λογικές «αντάρτικου» είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση. «Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι θα εφαρμοστούν» τόνισε.

Όπως εξήγησε, η μουσική «προφανώς δεν κολλάει», αλλά αυξάνει το ρίσκο μετάδοσης του ιού. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς η μουσική συνδυάζεται με τραγούδι (άρα περισσότερα σταγονίδια στον αέρα), χορό και αλκοόλ. Ανέφερε, επίσης, πως η μουσική θα επανέλθει ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 1.585 νέα κρούσματα, 40 θάνατοι, 521 διασωληνωμένοι

Αποκαλυπτήρια για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε πώς ακριβώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό «Ψηφιακό Πιστοποιητικό EU Digital Covid Certificate», μέσω του gov.gr.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid19: Η διαδικασία έκδοσης – Πώς θα χρησιμοποιείται

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί». 

Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τα μυστήρια της Γουχάν: Υπερυπολογιστής στις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού

Γ. Παυλάκης: Ο ιός θα γυρίσει και θα δαγκώσει αν τον αψηφίσουμε

Την εκτίμηση ότι ανοίγουμε δραστηριότητες χωρίς να τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές εξέφρασε το πρωί ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνονταις πως έτσι «αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε «στους ελλιπείς ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν προς τα νησιά» και τόνισε πως «πρέπει να προσέξουμε».

«Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Ενώ υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει ενημέρωση, ανοίγουμε χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή και αυτό το βλέπετε γύρω σας. Βεβαίως και είναι επικίνδυνο αυτό. Αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει. Οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες», σημείωσε.

Τελευταίες ειδήσεις

⇒ ΕΜΑ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω

⇒ Γερμανία – Κορωνοϊός: Τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή