Μαγιορκίνης: Πορεία αποκλιμάκωσης – Εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

Μαγιορκίνης: Πορεία αποκλιμάκωσης – Εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

Βελτιωμένα είναι τα νεότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένα είναι τα νεότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε ωστόσο ότι «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» και στάθηκε στην ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μειώνεται στο 25% η τηλεργασία, ανοίγουν τα γυμναστήρια, «όχι» μουσική στην εστίαση

Κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα μειώθηκε ο αριθμός διαγνώσεων σε σύγκριση με προηγούμενη εβδομάδα κατά 16%. Αντίστοιχη μείωση (κατά 16%) κατεγράφη και στον αριθμό των απωλειών την τελευταία εβδομάδα.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε ότι καταγράφεται αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, με τα εξιτήρια να είναι περισσότερα από τις εισαγωγές. Όπως είπε, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας» τόνισε, κάνοντας λόγο για σταθερή αποκλιμάκωση.

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Αναφερόμενος στα self test, είπε ότι επιβεβαιώθηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα έπειτα από επανέλεγχο. Ανέφερε, δε, ότι εντός Μαΐου περίπου το 50% όλων των διαγνώσεων στη χώρα αφορούσαν επιβεβαιωτικό έλεγχο έπειτα από self test.

Ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε πάντως ότι «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα. Μίλησε επίσης για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς, ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο -όπως συμπλήρωσε- δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης..

Υπογράμμισε, δε, ότι αν δεν πετύχουμε εμβολιαστική κάλυψη θα είναι επισφαλής η επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είπε, το ραντεβού με την επόμενη μέρα περνά μέσα από τον εμβολιασμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

Τελευταίες ειδήσεις

⇒ ΕΜΑ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω

⇒ Γερμανία – Κορωνοϊός: Τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή