Θαλάσσια βλέννα στην Τουρκία: Η εξ Ανατολών περιβαλλοντική απειλή

Θαλάσσια βλέννα στην Τουρκία: Η εξ Ανατολών περιβαλλοντική απειλή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η εκστρατεία των τουρκικών Αρχών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας βλέννας που έχει μολύνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά και προκαλεί έντονη ανησυχία για διάχυσή της στο Αιγαίο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ, επιθεώρησε τις εντατικές προσπάθειες των ειδικών από το κατάστρωμα του ερευνητικού σκάφους Bilim-2, ενώ ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών άρχισαν τις εργασίες για την εκκαθάριση της περιοχής Κιαντίκοϊ της Κωνσταντινούπολης από την καταστροφική μόλυνση.

Στην Ελλάδα, οι ειδικοί εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικοί αναφορικά με τον κίνδυνο να επεκταθεί η καταστροφή στο Αιγαίο. Μια από τις πιο εξειδικευμένες επιστήμονες στη χώρα μας σε ζητήματα φυτοπλαγκτού και ευτροφισμού είναι η Καλλιόπη Πάγκου, βιολόγος – ωκεανολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). «Το συγκεκριμένο είδος φυτοπλαγκτού αναπτύχθηκε πολύ στην κλειστή θάλασσα του Μαρμαρά για πολλές αιτίες. Επειδή βρήκε αυξημένη τροφή (δηλαδή τα θρεπτικά άλατα –κυρίως αζώτου και φωσφόρου– που χρειάζεται) λόγω της απόρριψης στη θάλασσα λυμάτων και γεωργικών αποβλήτων, επειδή ευνοήθηκε από την καλοκαιρία και την απουσία ανέμων, επειδή βρίσκεται σε μια κλειστή θάλασσα όπου το νερό ανανεώνεται με αργούς ρυθμούς», εξηγεί στην «Κ».

«Στο Βόρειο Αιγαίο, τον Απρίλιο – Μάιο οι συνάδελφοι από τη Bόρεια Ελλάδα εντόπισαν κάποιες λωρίδες βλέννης στη θάλασσα, καθώς παραπονέθηκαν οι ψαράδες των οποίων έσχιζε, λόγω βάρους, τα δίχτυα. Το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να σχετιζόταν με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, όμως γρήγορα εξαφανίστηκε. Η βλέννη αυτή δεν μπορεί να αντέξει στο Αιγαίο. Κατ’ αρχάς οι δικές μας θάλασσες δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόση βιομάζα, γι’ αυτό και είναι τόσο διαυγείς σε σχέση με τις θάλασσες των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, αν ένα μέρος της βλέννης έρθει στο Αιγαίο, σιγά σιγά θα διαλυθεί εξαιτίας των έντονων κυματισμών».

Oσο για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, το πρόβλημα της επόμενης ημέρας θα είναι η επικάθισή της στον βυθό. «Οταν η ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους φυτοπλαγκτού σταματήσει, η βλέννη σιγά σιγά θα πέσει στον βυθό, σκεπάζοντας τα ζώα και τα φυτά του. Επειδή η βλέννη είναι οργανικό υλικό, θα αρχίσει να αποσυντίθεται από τα βακτήρια που θα καταναλώσουν το οξυγόνο των οργανισμών που ζουν στον βυθό, προκαλώντας τους ανοξία. Αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στο οικοσύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή