Συγκοινωνίες: Φόρτιση όλων των καρτών ΟΑΣΑ ηλεκτρονικά

Συγκοινωνίες: Φόρτιση όλων των καρτών ΟΑΣΑ ηλεκτρονικά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών και την ενίσχυση των εσόδων του, ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή προσφέροντας πλέον διευρυμένες δυνατότητες αγοράς εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου. Μέσω της νέας ιστοσελίδας του Οργανισμού θα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε φόρτιση της ανώνυμης κάρτας πολλαπλών διαδρομών με λίγα μόλις κλικ, καθώς επεκτάθηκε η δυνατότητα που παρεχόταν για τις προσωποποιημένες κάρτες και στις απρόσωπες.  

Στόχος είναι ο περιορισμός της αναμονής στα εκδοτήρια και τα εκδοτικά μηχανήματα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα προμήθειας των προϊόντων του Οργανισμού χωρίς τη χρήση μετρητών. Στην παρούσα μάλιστα υγειονομική συγκυρία επιτυγχάνεται και η αποφυγή του συνωστισμού στις ουρές που σχηματίζονταν στα εκδοτήρια, ενώ ταυτόχρονα έχουν άμεση πρόσβαση σε εισιτήρια επιβάτες απομακρυσμένων σημείων, στα οποία δεν υπάρχουν φυσικά εκδοτήρια. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας προμήθειας εισιτηρίων αποτελεί στόχευση του Οργανισμού εδώ και χρόνια, με τον προγραμματισμό να θέλει την οριστική κατάργηση της πλειονότητας των φυσικών εκδοτηρίων. Ετσι, πλέον, οι επιβάτες που έχουν στη διάθεσή τους κάρτα ATH.ENA Card, είτε προσωποποιημένη είτε ανώνυμη, θα μπορούν να τη φορτίζουν, «γεμίζοντάς» την διαδρομές, από το σπίτι, τον υπολογιστή ή και το κινητό τους τηλέφωνο, ή ακόμα και κατά την αναμονή στις στάσεις και στους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.  

Μέχρι πρότινος η δυνατότητα online αγοράς εισιτηρίων αφορούσε μόνο στους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Πλέον και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους από την ιστοσελίδα και τα κινητά τηλέφωνα με τεχνολογία NFC. Η ιστοσελίδα προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς όλων των εισιτηρίων μικρής χρονικής διάρκειας, κανονικής τιμής ή/και χρηματικού ποσού έως 50 ευρώ.

Ο κάτοχος της κάρτας θα έχει και τη δυνατότητα ελέγχου της κάρτας, όπως και του ιστορικού των συναλλαγών της, ώστε να γνωρίζει πότε απαιτείται επαναφόρτιση. Οι επισκέπτες της νέας ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ μπορούν επίσης να ενημερωθούν σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο (σημεία έκδοσης, επαναφόρτισης, συχνές ερωτήσεις, τιμές, συμβουλές κ.ά.) και μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων ψηφιακών χαρτών για την εύρεση του πλησιέστερου σημείου διάθεσης εισιτηρίων, καθώς και να εκδώσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους ή να πραγματοποιήσουν αγορά για να την επαναφορτίσουν.

Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μεγάλη πληγή για τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων, ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Η δυνατότητα ψηφιακής φόρτισης καρτών αναμένεται να δώσει ώθηση στα έσοδα του Οργανισμού, ο οποίος επιχορηγείται εκτάκτως με 2,4 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Σημειώνεται ότι ο φορέας λειτουργίας των οδικών μέσων (λεωφορεία και τρόλεϊ) έχει ήδη δεσμεύσει για το 2021 επιδότηση 93,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του συνολικού ετήσιου λειτουργικού του ελλείμματος, 6,9 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της μισθοδοσίας του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, καθώς και 2,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή