Αντιδράσεις για το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο

Αντιδράσεις για το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να μην προχωρήσουν τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή του Νυμφαίου Φλώρινας, ζητούν κάτοικοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως υποστηρίζουν, η διαδικασία αδειοδότησης παρουσιάζει πολλά κενά, καθώς παραγνωρίζει την οικολογική σημασία της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα σε απειλούμενα είδη. Επισημαίνουν δε ότι, όπως και σε άλλες περιοχές, τα έργα αδειοδοτούνται μεμονωμένα, χωρίς μια συνολική εκτίμηση που να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των έργων που έχουν σχεδιαστεί στα βουνά της ευρύτερης περιοχής. 

Χθες, εκπρόσωποι των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» και κατοίκων της περιοχής πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην περιοχή Αερορράχη. «Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν είμαστε ενάντια στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα», ανέφερε ο πρόεδρος του Αρκτούρου, Γιάννης Μπουτάρης. «Είμαστε όμως εντελώς αντίθετοι στην άναρχη χωροθέτησή τους». Ο κ. Μπουτάρης στράφηκε κατά της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που απαντώντας στις επιστολές των φορέων, υποστήριξε ότι θα ληφθούν τυχόν πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. «Δηλαδή μια λογική “βλέποντας και κάνοντας”. Αν δηλαδή κοπούν 5 στρέμματα δάσους, θα έρθουν εκ των υστέρων να τα ξαναφυτέψουν;» ανέφερε. «Μας κάνει εντύπωση, επίσης, η ταχύτητα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το δασαρχείο δίνουν διάφορες άδειες, τη στιγμή που εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου για τις προσφυγές φορέων και κατοίκων. Εμείς θα το παλέψουμε, να ξέρει ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων». Κενά στην αδειοδοτική διαδικασία επισήμανε και ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννάκης, από την τοπική κίνηση «Μπλόκο Νυμφαίου». «Το εν λόγω αιολικό πάρκο αδειοδοτήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Οι περιβαλλοντικοί του όροι ανανεώθηκαν πρόσφατα αλλά μόνο ως προς τις αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Δεν έλαβε όμως υπόψη την επιστημονική γνώση που έχει προκύψει εν τω μεταξύ για τη σημασία της περιοχής και τις επιπτώσεις που θα έχει η επέμβαση. Με άλλα λόγια, μένει στον τύπο και όχι στην ουσία», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το έργο αφορά «βαριές κατασκευές σε παρθένες περιοχές, που δεν γίνονται κοντά σε περιοχές με ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλά σε ανέγγιχτα βουνά. Περαιτέρω, δεν υπάρχει αξιολόγηση σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν συνεξετάζονται και οι υπόλοιπες επενδύσεις που δρομολογούνται στην περιοχή».

«Η επίμαχη περιοχή έχει εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να προστατευθούν. Το επισημαίνουμε στη διοίκηση αλλά αυτή κωφεύει», ανέφερε ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος στην οργάνωση Καλλιστώ. «Εχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιείται πρόγραμμα LIFE για τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας, ελπίζουμε στην παρέμβασή τους». «Το σχέδιο αυτό καταστρέφει το περιβάλλον μας, τον τόπο μας, τις μνήμες μας», ανέφερε ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, δημοτικός σύμβουλος στο Αμύνταιο. «Θα σταθούμε μπροστά στις μπουλντόζες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή