ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παράδειγμα της Βουλιαγμένης

to-paradeigma-tis-voyliagmenis-561401278

Ενας ακόμη λόγος για να χαρείς τη Βουλιαγμένη είναι και η γνωριμία με τη νέα πλατεία Νυμφών. Είχα δει τις φωτογραφίες της όμορφα σχεδιασμένης πλατείας, που με επιμονή εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο δήμος, με την αρχιτεκτονική υπογραφή της Athens Creative. Αλλά όταν απέκτησα την εμπειρία, όταν δηλαδή η πρώτη εντύπωση έγινε βίωμα και συγκίνηση, και όταν στάθηκα να νιώσω τον χώρο σε ένα από τα πολλά καθίσματα στη σκιά των δέντρων, τότε κατάλαβα ότι στην περίπτωση της πλατείας Νυμφών μιλάμε για ένα άλλο υπόδειγμα στον δημόσιο χώρο. Βρίσκεται στην καρδιά της Βουλιαγμένης, ανάμεσα στην Ιάσονος και στην παραλιακή, και μοιάζει σαν να φέρνει κάτι φρέσκο, ευπρόσδεκτο και φιλικό.

Οι πολίτες το νιώθουν ήδη, είδα ανθρώπους να απολαμβάνουν τη σκιά σε αυτόν τον αρχιτεκτονημένο χώρο σε κάθε λεπτομέρεια. Οι διαδρομές, τα υλικά, τα φυτά, ο φωτισμός συνθέτουν ένα σύνολο, υπηρετούν μια ιδέα. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Ο δημόσιος χώρος να είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο αρχιτέκτονας της Athens Creative, που μαζί με τέσσερις ακόμη αρχιτέκτονες (Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Τζαβάρας, Τατιάνα Βασιλειάδου, Μελίνα Μπόνα) υπογράφουν τη μελέτη, λέει πως «η γενική φιλοσοφία είναι η κατά το δυνατό μεγιστοποίηση του ωφέλιμου χώρου της πλατείας και η μετατροπή της από ένα χώρο αυστηρά οριοθετημένο από δρόμους, σε έναν διευρυμένο δημόσιο χώρο». Πράγματι, ο χώρος αναπνέει, όχι μόνο γιατί περιμετρικά οι δρόμοι είναι στρωμένοι με κυβόλιθους, αλλά και γιατί υπάρχει μια αίσθηση «φύσης». Τα υλικά είναι «μαλακά», οι διαδρομές οργανώνουν στάσεις και γωνιές, τα πολλά φυτά και τα ψηλά δέντρα (είδα έως και καστανιές και υπεραιωνόβιες ελιές) γεννούν την εντύπωση ενός μεσογειακού βοτανικού κήπου. Η μελέτη φύτευσης έγινε από την Ανέττα Ρούσσου και τον Πέτρο Φεβράνογλου.

to-paradeigma-tis-voyliagmenis0
Η πλατεία Νυμφών στο κέντρο της Βουλιαγμένης σχεδιάστηκε εξαρχής (φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ).

Από το 2017, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είχε ξεκινήσει την προσπάθεια αναμόρφωσης της πλατείας, και ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων, συζητήσεων με τους πολίτες και μια περίοδο επώασης της καλύτερης δυνατής λύσης, το έργο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018. Είναι σημαντικό ότι η μελέτη είναι δωρεά του κ. Γιώργου Προκοπίου, η κατασκευή χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον Αστέρα και ότι το έργο προχώρησε σε αγαστή συνεργασία των αρχιτεκτόνων και των υπηρεσιών του δήμου χωρίς εκπτώσεις. Ο επισκέπτης που θα σταθεί στην πλατεία, χαίρεται τον πλούτο των δέντρων και των θάμνων, την ποικιλία στη γεωμετρία, τα ημικύκλια και τις διατομές, που ξεκουράζουν και οδηγούν το βλέμμα. Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει θερμή απόχρωση, παραπέμπει στην ονομαστή κόκκινη πέτρα που έβγαζε παλαιότερα το λατομείο της Βάρης και ήταν σήμα κατατεθέν της παραλιακής ζώνης. Αλλά αυτό που δίνει ξεχωριστή ευχαρίστηση είναι η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Ο φωτισμός μελετήθηκε από τον Θάνο Ντανίλωφ και η όλη επίβλεψη του έργου έγινε από τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τον Γιώργο Τζαβάρα. Η γενική επίβλεψη και η διαχείριση της κατασκευής έγινε από τον Δημήτρη Πρωτονοτάριο/Ario Construction.

Αυτή η αγαστή συνεργασία ταλαντούχων και δραστήριων ανθρώπων γέννησε ένα νέο τοπόσημο στη Βουλιαγμένη. Και επιπλέον, έρχεται να μας πει πολύ περισσότερα για τη χρήση και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου στη χώρα μας, καθώς και για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γεωπόνους, μελετητές. Αλλά και ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης εμπνεύστηκε και παρέδωσε μια πλατεία που απολαμβάνει το κοινό. Πέρασε όλα τα δύσκολα στάδια αποδοχής και χειρισμού ενός σύνθετου έργου που έχει ήδη θέσει τον πήχυ ψηλά.