Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο

Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, οι πύλες του Καλλιμάρμαρου κλείνουν. Το διαδικαστικό «πρωτόκολλο» της βραδιάς πρέπει να τηρηθεί, καθώς η πολυαναμενόμενη παρουσίαση της συλλογής Dior Cruise 2022 σε πολύ λίγο θα ξεκινήσει να μεταδίδεται ζωντανά, προς όφελος εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο. Τα τελευταία 24ωρα, αρκετά εγχώρια ρεπορτάζ έχουν αναφερθεί στην άφιξη ή μη υψηλών καλεσμένων, όμως η ουσία της εκδήλωσης βρίσκεται αλλού. Η συλλογή Cruise είναι, πάνω από όλα, ένας ζωντανός διάλογος μεταξύ μόδας, πολιτισμού και καθημερινής ζωής, μεταξύ της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Μαρία-Γκράτσια Κιούρι, του Dior και της Ελλάδας.

Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο-1
Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την χθεσινή λαμπερή βραδιά την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παίρνει τη θέση της, τιμώντας και εκείνη με τη σειρά της αυτή τη δημιουργική συζήτηση με παγκόσμιο χαρακτήρα. Ανάμεσα σε πολλές, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, Dior εμφανίσεις, η Ελληνίδα Πρόεδρος επέλεξε να συνεργαστεί με τον Ελληνα δημιουργό Χρήστο Κωσταρέλλο για τη χθεσινή βραδιά. Ο διακριτικός σχεδιαστής, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο χάρη στο νυφικό που σχεδίασε για την Κάρι Σίμοντς στον γάμο της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δημιούργησε ένα φόρεμα από μεταξωτό crepe cady με ασύμμετρη απλικέ δαντέλα σαντιγί σε αιγαιοπελαγίτικο μπλε. Απλικέ λουλούδια από κεντημένη μεταξωτή οργάντζα Σουφλίου συμπληρώνουν το λουκ.

Στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, ενώ από τις πρώτες θέσεις το ντεφιλέ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Ευγενία Νιάρχου, ο Πιερ Κασιράγκι, γιος της Καρολίνας του Μονακό, με τη σύζυγό του Μπεατρίς Μπορομέο, η οποία είναι πρέσβειρα του οίκου Dior, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου

Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο-2
Η «Κ» βρέθηκε στα παρασκήνια της εκδήλωσης λίγο πριν από την έναρξη και ενώ οι προετοιμασίες είχαν μπει στην τελική ευθεία. 

Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο-3
Φωτ. PANOS DAVIOS FOR VOGUE GREECE.

Στο μεταξύ, αρχαιολόγοι, καλλιτέχνες, δημιουργοί και τεχνίτες συνεργάστηκαν με το γιγαντιαίο επιτελείο του οίκου Dior για την αποκάλυψη της χθεσινής βραδιάς. Η ίδια η Μαρία-Γκράτσια Κιούρι ξεκίνησε να (ξανά) διαβάζει ελληνική μυθολογία τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν το πολυαναμενόμενο σόου ξεκινάει, η σχεδιαστική της σκέψη και αναζήτηση ζωντανεύει. Με έμπνευση τον αρχαιοελληνικό χιτώνα και τον πέπλο, η Κιούρι προτείνει μια σχετικά ελεύθερη σιλουέτα, η οποία όμως «θυμάται» και το κλασικό Dior σακάκι Bar. Το πλισέ φοριέται με αθλητικό παπούτσι και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι «μιξάρουμε» διαφορετικά κομμάτια από το πρωί μέχρι το βράδυ – άλλωστε η συλλογή Cruise χαρακτηρίζεται από τη χαλαρή της διάθεση.

Επίδειξη Dior: Μόδα και πολιτισμός συναντήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο-4
Η εντυπωσιακή Ελληνίδα Ροζάνα Γεωργίου, διεθνώς καταξιωμένο μοντέλο (φωτ. PANOS DAVIOS FOR VOGUE GREECE).

Από το 1951, τη χρονιά που οι εικόνες από την Ακρόπολη μοντέλων ντυμένων με υψηλής ραπτικής βραδινά του Christian Dior έμειναν στην Ιστορία μέσω του φωτορεπορτάζ του Ζαν-Πιερ Πεντρατζινί στο Paris Match, έχουν αλλάξει πολλά. Η Κιούρι έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό της: συνεχίζοντας τον δικό της αγώνα γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση, δημιούργησε μια συλλογή όπου ερμηνεύει την ελληνική μυθολογία και ιστορία μέσα από μια δυναμική, αφαιρετική και σύγχρονη αισθητική. Σε αυτό τη βοήθησαν και Eλληνες τεχνίτες.

Αυτό μου είχε μεταφέρει άλλωστε και η ίδια σε αποκλειστική συνέντευξή της στη Vogue Greece, πριν από λίγες μέρες: «Θα ήθελα να μιλήσω για την Ελλάδα τού σήμερα. Θέλω να δώσω έμφαση στην ομορφιά της χώρας, στην αριστοτεχνία της, αλλά συγχρόνως να μιλήσω για το τώρα. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να μιλήσω για το μέλλον, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα, αυτή τη στιγμή, γιατί η μόδα μιλάει για αυτό που συμβαίνει τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή