ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ύδρα: Πρόβλημα δυσοσμίας από την πυρκαγιά στη χωματερή

«Καίνε τα μάτια μας, τσούζει ο λαιμός μας, κλείνουμε τα πάντα και ακόμα μυρίζει».

Ύδρα: Πρόβλημα δυσοσμίας από την πυρκαγιά στη χωματερή

Εντονο παραμένει στην Υδρα το πρόβλημα της δυσοσμίας από τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στη χωματερή του νησιού και εξακολουθεί να σιγοκαίει. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο το βράδυ, όταν «πέφτουν» οι άνεμοι, με κατοίκους του νησιού να διαμαρτύρονται ότι η κατάσταση είναι αποπνικτική. Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι η χωματερή τροφοδοτείται συνεχώς με νερό και θα επιχωματωθεί, προκειμένου η φωτιά να σβήσει εντελώς. Το νησί παραμένει χωρίς υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς τα πρώτα έργα πρόκειται να ενταχθούν τώρα στο ΕΣΠΑ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην παράνομη χωματερή του νησιού, που βρίσκεται περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Υδρας, το απόγευμα της Κυριακής και το βράδυ της ίδιας ημέρας τέθηκε υπό έλεγχο. Ομως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η φωτιά εξακολουθεί να σιγοκαίει και ο τοξικός αέρας (από την καύση πλαστικών και άλλων σκουπιδιών) πνίγει το νησί ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα. «Την ημέρα η κατάσταση είναι καλύτερη γιατί οι άνεμοι παρασύρουν τον καπνό μακριά. Το βράδυ όμως που ο αέρας πέφτει, είναι ανυπόφορη. Καίνε τα μάτια μας, τσούζει ο λαιμός μας, κλείνουμε τα πάντα και ακόμα μυρίζει», λέει στην «Κ» ο Χορστ Χάνσεν, Γερμανός που διατηρεί σπίτι στην Υδρα τα τελευταία 38 χρόνια. «Μιλήσαμε με τον δήμο, μας είπε ότι δεν επιτρέπεται να επιχωματώσει τη χωματερή. Πήραμε την αστυνομία, μας παρέπεμψαν στην αστυνομική διεύθυνση στο Ναύπλιο όπου μας είπαν… ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έχει σβήσει. Σε όλα αυτά τα χρόνια που μένω στην Υδρα, τρεις φορές έχει καεί το νησί και τις τρεις φορές η φωτιά ξεκίνησε από τη χωματερή». «Είναι αποπνικτικά. Η Υδρα είναι ένας παράδεισος, που όμως δεν έχει βασικές υποδομές για τα απορρίμματα και τα λύματα. Είναι δυνατόν να καίγεται κάθε τόσο η χωματερή, ή μέσα στο καλοκαίρι να μην μπορείς να μπεις στη θάλασσα;» λέει η Παυλίνα Πρωταίου, η οποία ζει ανάμεσα στην Υδρα και το Λονδίνο.

Πρόταση στο ΕΣΠΑ

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης, υποστηρίζει ότι σύντομα η φωτιά θα σβήσει εντελώς. «Οντως υπήρχε καπνός την πρώτη ημέρα, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες οι αναθυμιάσεις δεν είναι έντονες. Ρίχνουμε συνεχώς νερό από μια πυροσβεστική γεώτρηση που βρίσκεται δίπλα στη χωματερή, ενώ θα ξεκινήσουμε και διαδικασία επιχωμάτωσης για να σβήσει εντελώς», λέει στην «Κ».

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το πρόβλημα των απορριμμάτων θα επιλυθεί οριστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. «Εχουμε καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός μικρού ΧΥΤΥ και μονάδας διαχείρισης κομποστοποιήσιμων, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, και αν όλα πάνε καλά θα δημοπρατήσουμε το έργο μέσα στον χρόνο, ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες, υποσχέσεις, συγκρούσεις με φερόμενους ιδιοκτήτες της γης. Για την ανακύκλωση έχουμε ένα σπιτάκι της Ανταποδοτικής και έχουμε τοποθετήσει και 10 ξύλινους κάδους με 5 ρεύματα, που μας πήρε 2 χρόνια να αδειοδοτήσουμε από το ΥΠΠΟ. Μπλε κάδος δεν έρχεται γιατί το κόστος αποκομιδής είναι μεγάλο, αφού στην Υδρα δεν έρχεται φέρι-μποτ».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η έγκριση του έργου είναι θέμα ημερών. Παράλληλα, συζητείται και η μεταφορά του υπολείμματος στην Πελοπόννησο, έπειτα από συμφωνία με τον ιδιώτη που κατασκευάζει σήμερα τις εγκαταστάσεις.