Ανοίγει ο διάλογος για τον πρώτο κλιματικό νόμο

Ανοίγει ο διάλογος για τον πρώτο κλιματικό νόμο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρότασή τους για τον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας κατέθεσαν χθες η WWF, το Vouliwatch και ακόμα 11 οργανώσεις και φορείς. Η πρόταση αφορά τον οδικό χάρτη προς μια κλιματικά ουδέτερη χώρα το 2045 και περιλαμβάνει αρκετές τολμηρές προτάσεις, όπως την εγκατάλειψη του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων και της πώλησης συμβατικών οχημάτων έως το 2025. Η πρόταση έρχεται λίγο μετά την εξαγγελία, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, της κατάθεσης πρότασης κλιματικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι, ώστε η Ελλάδα να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που το έχουν ήδη πράξει. 

Η συγγραφή της πρότασης κλιματικού νόμου, που παρουσιάστηκε χθες, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τη διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης. Συνεχίστηκε με την κατάρτιση πρότασης με τη βοήθεια επιστημονικής επιτροπής και τη διαβούλευση επί του περιεχομένου της, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. 

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 286 άτομα και φορείς που υπέβαλαν 522 σχόλια, ενώ χάρη στη διαδικασία προστέθηκαν στο τελικό κείμενο άρθρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, την ενεργό συμμετοχή του κοινού μέσω «κλιματικής συνέλευσης» (κατά τα πρότυπα του γαλλικού, αγγλικού και ιρλανδικού νόμου) και την κλιματική δικαιοσύνη. 

Η πρόταση νόμου περιέχει ορισμένες πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές:

• Προβλέπει την ετήσια κατάρτιση κλιματικού προϋπολογισμού, παράλληλα με τον τακτικό προϋπολογισμό.

• Εχοντας ως στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2041-2045, προβλέπει δέσμευση για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% έως το 2030.

• Προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητης Κλιματικής Αρχής, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή και αναθεώρηση του κλιματικού νόμου.

• Θεσπίζει ποσοτικούς στόχους για την προστασία της Φύσης, όπως αύξηση των προστατευόμενων περιοχών στο 30% της επικράτειας με απόλυτη προστασία στο 10% αυτών. Προβλέπει το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών να είναι επαρκώς συνδεδεμένο.

• Προτείνει την κατάρτιση ειδικών χωρικών σχεδίων (όπως αυτά που ισχύουν σήμερα για διάφορους τομείς της οικονομίας).

• Προβλέπει την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής των πολιτών. 

• Περιλαμβάνει δραστικά μέτρα, όπως εγκατάλειψη του προγράμματος εξορύξεων υδρογονανθράκων έως το 2025 και απαγόρευση πώλησης συμβατικών οχημάτων. 

• Προβλέπει την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση, ώστε το 25% των ΑΠΕ να προέρχεται από πολίτες και το 10% από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί διακομματική συναίνεση. Εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας ως πήχυ για το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια της χώρας», ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς. «Ο κλιματικός νόμος είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή