Η επόμενη ημέρα για τα αρχαία της Βενιζέλου

Η επόμενη ημέρα για τα αρχαία της Βενιζέλου

Αντιδράσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση, προχθές, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον σταθμό Βενιζέλου. Ο υπουργός Υποδομών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση και ζήτησε να δοθεί τέλος στις αντιπαραθέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόσπαση «αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον». Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει, επιμένοντας ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων ισοδυναμεί με  καταστροφή τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν προχθές, καθώς κλιμάκιο πέντε βουλευτών είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στον χώρο του σταθμού. Τις θέσεις της παράταξης εξέφρασε εκ νέου χθες ο τομεάρχης Υποδομών Νίκος Παππάς, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών (που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr). Οπως ανέφερε, το ΣτΕ δεν υπέδειξε μια συγκεκριμένη λύση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν είναι παράνομη. «Η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε. «Θα είναι ένα έγκλημα σε σχέση με την αξία αυτού του μνημείου, θα οδηγήσει στην καταστροφή του, ενώ θα υπάρξει και μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου». 

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει και μετρό και αρχαία», επανέλαβε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. «Ας μην προσπαθήσει πια κανείς να διχάσει άλλο την πόλη». Επίσης, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να τελειώσει η διαμάχη γύρω από το έργο.

«Η λύση της απόσπασης, για την οποία δεν κατατέθηκε στο ΚΑΣ πλήρης μελέτη, όχι μόνο καταστρέφει την αυθεντικότητα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά αναπόφευκτα προσθέτει ανυπολόγιστη καθυστέρηση για την ανασκαφή των δύο τουλάχιστον αρχαιολογικών στρωμάτων που θα αποκαλυφθούν, δηλαδή της Ρωμαϊκής και Ελληνιστικής Θεσσαλονίκης, τα οποία θα πρέπει, επίσης, είτε να αποσπαστούν είτε να καταστραφούν», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η ΕΛΛΕΤ άφησε αιχμές κατά της στάσης της Αττικό Μετρό: «Η ΕΛΛΕΤ ενώνει τη φωνή της με την παγκόσμια κοινότητα κορυφαίων επιστημόνων και των κορυφαίων επιστημόνων στη χώρα μας, οι οποίοι δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι τέτοιας σημασίας ευρήματα δεν έχουν αποκαλυφθεί στις μεγαλύτερες ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις. Στρέφει το βλέμμα της στον πρωθυπουργό, τον οποίο παρακαλεί θερμά, μαζί με όλους αυτούς τους ειδικούς, που ξεπερνούν τους 500, να μην επιτρέψει την καταστροφή του μοναδικού αυτού συνόλου με την απόσπασή του, να μη συνδέσει το όνομά του με τη μη αναστρέψιμη καταστροφή των μοναδικών ευρημάτων, αλλά με τη διάσωσή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή