ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαθλο 3.000 ευρώ για εμβολιασμένους στην Κρήτη

epathlo-3-000-eyro-gia-emvoliasmenoys-stin-kriti-561419554

Η πρώτη ιδιωτική λοταρία στην Ελλάδα είναι γεγονός και η πρωτοβουλία έρχεται από την Κρήτη. Ο Μιχάλης Βλατάκης είναι πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού και ουδέν συμβαίνει στο τουριστικό πεδίο χωρίς να συνδέεται με εκείνον. Χθες το μεσημέρι η «Κ» βρήκε τον κ. Βλατάκη, μετά τη μεγάλη σύσκεψη που είχε συγκληθεί την προηγουμένη υπό τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και την πρωτοβουλία των πρακτόρων του νησιού να προκηρύξουν ένα έπαθλο για τους εργαζομένους στα τουριστικά γραφεία και στα τουριστικά λεωφορεία, που είτε έχουν εμβολιασθεί είτε θα εμβολιασθούν έως τις 31 Αυγούστου. «Είναι 3.000 ευρώ», μας είπε ο κ. Βλατάκης, «και δεν το κάνουμε μόνο επειδή θέλουμε να πούμε ότι εμείς ως τουριστικός κλάδος υστερούμε στους εμβολιασμούς, το κάνουμε για να πάρει μπροστά ολόκληρο το νησί και ειδικότερα τα χωριά. Θα κάνουμε και άλλα. Θα εμπλακούμε και σε άλλες πρωτοβουλίες γιατί πρέπει να κινηθούμε τοπικά, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κέντρο».

Στην Κρήτη υπάρχουν παράπονα για το πώς χειρίσθηκε η κυβέρνηση τα 2-3 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που κατέληξαν και σε θανάτους, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου. Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας –ο κ. Β. Κικίλιας πήγε και στους τέσσερις νομούς και μίλησε με τους παράγοντες και τους υγειονομικούς του νησιού– ανέφεραν ότι δεν αρκούσε εκείνες τις πρώτες ώρες μετά τα περιστατικά μόνον ο ΕΟΦ. Σε αυτά τα περιστατικά αποδίδουν και την υστέρηση νομών, όπως το Ρέθυμνο και εν μέρει το Ηράκλειο, στους εμβολιασμούς.

Ομως και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται όχι απαραίτητα στην επαφή με τον πελάτη (κουζίνες, τεχνικό προσωπικό), ούτε έχει εμβολιαστεί ούτε και ζητά ραντεβού για να το κάνει. Το θέμα προέκυψε και πριν από μερικές ημέρες στην ακτοπλοΐα, όταν μέλη της επιτροπής των επιδημιολόγων είπαν ότι θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η χωρητικότητα των πλοίων στο 95%, αν μπορούσε να βεβαιωθεί ο εμβολιασμός των πληρωμάτων κατά 100%. Κύκλοι της ακτοπλοΐας χαρακτήρισαν την απαίτηση προσχηματική, καθώς η ακτοπλοΐα ζητούσε εμβολιασμούς κατά προτεραιότητα, αίτημα που ουδέποτε ικανοποίησε η πολιτεία. «Υπήρχε εμβολιασμός που είχε κλεισθεί στην Αμοργό και ακυρώθηκε έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Υγείας», ανέφερε η ίδια πηγή. Πάντως, στη μεγαλύτερη εταιρεία επιβατικής ναυτιλίας στο Αιγαίο, μαζί με τα ραντεβού και τους ασθενείς, στα μέσα του μήνα το ποσοστό του προσωπικού που θα έχει ανοσοποιηθεί θα φτάσει το 65%.