Ξεκινάει ο εμβολιασμός εφήβων 15 έως 17 ετών στη χώρα μας

Ξεκινάει ο εμβολιασμός εφήβων 15 έως 17 ετών στη χώρα μας

Πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς για ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών έναντι της COVID-19 με τα mRNA εμβόλια έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για τον εμβολιασμό των εφήβων που έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα απαιτείται συναίνεση γονέων, ενώ ο προγραμματισμός των σχετικών ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής», τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια, εξηγώντας το σκεπτικό της επιτροπής, επικαλέστηκε δεδομένα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το 14,1% των κρουσμάτων αφορά παιδιά και εφήβους, ενώ η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω της COVID-19 εφήβων 12 έως 17 ετών είναι 2,5 έως 3 φορές υψηλότερη από τη συχνότητα νοσηλείας λόγω γρίπης. Από τους 204 εφήβους που εισήχθησαν για νοσηλεία λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, το 70,6% είχε υποκείμενα νοσήματα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και το 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

⇒ Διαβάστε ακόμη: «Να χτιστεί τείχος ανοσίας από τα θρανία»

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στα παιδιά το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό. Για το θέμα της ασφάλειας επισήμανε ότι, σύμφωνα με υπό δημοσίευση πολυκεντρική μελέτη των ΗΠΑ, σε σύνολο 8.000.000 εμβολιασμών εφήβων καταγράφηκαν 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας, τα οποία, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, «δεν αναιρούν το όφελος του εμβολιασμού». 

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, χθες ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έναντι της COVID-19 (47,7% του γενικού πληθυσμού και 56% των ενηλίκων), ενώ πάνω από 4.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (38,2% του πληθυσμού και 45% των ενηλίκων). 

Σήμερα ξεκινάει από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμού κατοίκων απομακρυσμένων χωριών από κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Αύριο οι ΚΟΜΥ θα βρεθούν στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα ξεκινά από την Κρήτη και θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να συντάσσουν λίστες με όσους θέλουν να εμβολιαστούν. 

Χθες αναρτήθηκε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες γιατρούς για ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στην έδρα της οικείας υγειονομικής περιφέρειας για να υπογράψουν κείμενο σύμβασης ή να στείλουν ηλεκτρονικά κείμενο που να εκφράζουν την επιθυμία τους.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν εμβολιαστικό κέντρο από το οποίο θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια (Johnson & Johnson). Τα ονόματά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους θα αναρτώνται στην πλατφόρμα προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν μαζί τους για να ορίσουν την ημερομηνία εμβολιασμού τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή