Τέσσερις νέοι «βαθμολογούν» το Freedom Pass

Τέσσερις νέοι «βαθμολογούν» το Freedom Pass

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε την Τρίτη είναι η πλατφόρμα του Freedom Pass για όλους τους νέους και τις νέες, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, που επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο και να περάσουν ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για τους ίδιους και τους γύρω τους. 

Ήδη 120.000 νέοι που έχουν εμβολιαστεί, συμπλήρωσαν την αίτησή τους στην πλατφόρμα για το Freedom Pass, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γίνε κι εσύ μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κλείσε το ραντεβού σου», υπογράμμισε. [Διαβάστε]

Για «πάρα πολύ ικανοποιητικό αριθμό» έκανε λόγο και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. πως είπε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της εφαρμογής του Freedom Pass, σχετικά με τα e-mail που δεν στέλνονταν στους δικαιούχους, έχουν ήδη επιλυθεί και επεσήμανε πως πάνω από 500.000 νέοι 18-25 ετών προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν. «Πλησιάζουμε το 30% σε αυτή την κατηγορία», πρόσθεσε.

Συγκεντρωτικά στις ηλικίες 18-29 ετών η συμμετοχή στον εμβολιασμό βρίσκεται:

  • 18-24 ετών 33.8%
  • 25-29 ετών 45,4%

«H διαδικασία ήταν πολύ εύκολη»

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο 19χρονος φοιτητής Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε ήδη κάνει το εμβόλιο όταν ανακοινώθηκε το προνόμιο του voucher των 150 ευρώ σε όσους νέους εμβολιαστούν, δηλώνει ότι η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη, «αν και πολλά άτομα εκ των οποίων και εγώ περιμέναμε αρκετή ώρα για να επιβεβαιωθεί το κινητό και το email μας. Όταν επιβεβαιώθηκαν όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή κι  αύριο θα λάβουμε sms με οδηγίες ενεργοποίησης».

Στην ερώτηση για το πώς θα αξιοποιήσει το «προνόμιο» που έλαβε μετά τον εμβολιασμό του, απαντά: «Λογικά θα πάω σε κάποιο νησί, αν και η πρόταση της Aegean να ξοδεύσουμε εκεί το ποσό και να μας το διπλασιάσει είναι πολύ δελεαστική».

Ερωτηθείς για το αν Freedom Pass ενίσχυσε την βούληση των νέων 18-25 να εμβολιαστούν, σημειώνει κατηγορηματικά: «Νομίζω πως όσοι δεν ήθελαν, δεν συγκινήθηκαν».

«Έδωσε ώθηση στους νέους»

Η 24χρονη Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου είπε ότι το τεχνικό κομμάτι ήταν εύκολο και γρήγορο. «Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου για να κάνω την αίτηση. Θα το αξιοποιήσω σίγουρα για τις διακοπές μου για ακτοπλοϊκά και ενοικίαση αυτοκινήτου στο νησί. Όσοι νέοι από το περίγυρο μου εμβολίστηκαν έκαναν την δήλωση με το που άνοιξε η πλατφόρμα».

«Θεωρώ ότι το Freedom Pass έδωσε την ώθηση στους νέους να κάνουν το εμβόλιο», λέει η πτυχιούχος Ιατρικής, σημειώνοντας: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση δωροδοκία, αλλά επιβράβευση. Βέβαια ο εμβολιασμός έπρεπε να γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς τέτοιους είδους μέσα. Είναι αρκετά σημαντικό ότι το συγκεκριμένο πάσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως θέατρο και ταξίδια».

Διαβάστε: Freedom pass: Πώς θα εκδίδεται, πού θα χρησιμοποιείται

Τέσσερις νέοι «βαθμολογούν» το Freedom Pass-1

«Έλλειψη κοινωνικής συνείδησης»

Τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε ο φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Οδυσσέας Βλαχονικολός, καθώς στη διάρκεια της ημέρας δεν είχε λάβει την επιβεβαίωση του email.

«Εφόσον καταφέρω και το πάρω θα το χρησιμοποιήσω για αεροπορικό εισιτήριο στο εξωτερικό», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι πείστηκαν οι συνομήλικοι μου από το Freedom Pass. Όσοι εμβολιάστηκαν λόγω των 150 ευρώ δεν ενδιαφέρονται για τα επιστημονικά δεδομένα και γενικότερα την μάχη με την πανδημία. Ας είναι, βοηθάνε κι αυτοί με τον τρόπο τους. Φανερή έλλειψη κοινωνικής συνείδησης».

«Είδαν το μέτρο με δυσπιστία»

«Σκέφτομαι να το αξιοποιήσω κυρίως για τις διακοπές μου, κυρίως για τις μετακινήσεις και τη διαμονή σε καταλύματα. Στη συνέχεια θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία να το αξιοποιήσω σε πολιτιστικά δρώμενα τα οποία στερηθήκαμε όλον αυτόν τον καιρό», λέει στο kathimerini.gr η 20χρονη Μυρτώ Τσιαρέα.

Η φοιτήτρια στο Φυσικό Αθηνών θεωρεί ότι «το Freedom Pass επίσπευσε σημαντικά την διαδικασία του εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες καθώς έπεισε εκείνους που το καθυστερούσαν από αμέλεια».

«Ωστόσο δεν πιστεύω πως κατάφερε να πείσει εκείνους που είχαν αμφιβολίες για το αν πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς είδαν το μέτρο με δυσπιστία ως προς την πολιτική του σκοπιμότητα. Γενικά, αν και έφερε θετικά αποτελέσματα, πιστεύω πως θα χρειαστούν πολύ περισσότερες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης για να αναδείξει την αναγκαιότητα του εμβολίου», συμπληρώνει.

Τι είναι το Freedom Pass

  • Με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 
  • Μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες όπως η Aegean Air και η Blue Star ferries έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό, προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. 
  • Δικαιούχοι του Freedom Pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή