Έρευνα: Εφαρμογές γνωριμιών κατά προσωπικών δεδομένων

Έρευνα: Εφαρμογές γνωριμιών κατά προσωπικών δεδομένων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή τόσο ψηφιοποιημένη όσο η δική μας, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν άλλους, φλερτάρουν, συνάπτουν σχέσεις ερωτικές και μη μέσω dating apps, εφαρμογών γνωριμιών που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Την περίοδο της πανδημίας τα dating apps αποτέλεσαν για πολύ κόσμο μια σανίδα σωτηρίας από την απόλυτη απομόνωση, έναν τρόπο κοινωνικοποίησης από το σπίτι, μια γεύση ζωής μέσα στον εγκλεισμό. 

Παρότι, όμως, οι συγκεκριμένες εφαρμογές καταφέρνουν με έναν ίσως μεταμοντέρνο τρόπο να φέρουν ανθρώπους κοντά, κίνδυνοι –ειδικά σε σχέση με την έκθεση προσωπικών δεδομένων–ελλοχεύουν τώρα περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, μιας διεθνούς εταιρείας κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής ιδιωτικότητας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, ένας στους έξι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών έχει πέσει θύμα doxing, θύμα δηλαδή της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων του. 

Για τις ανάγκες της έρευνας, 18.000 άτομα από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Ιταλίας, Ρωσίας, Κίνας, Μεγάλης Βρετανίας κ.ά., απάντησαν σε ερωτήσεις της Kaspersky. Τα αποτελέσματα είναι διαφωτιστικά όσον αφορά τις ανησυχίες περί ιδιωτικής ψηφιακής ασφάλειας. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνούσε online «μοιράστηκε στιγμιότυπα οθόνης της συνομιλίας τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τους απείλησε με προσωπικές πληροφορίες που βρήκε στο Διαδίκτυο, διέρρευσε οικείες φωτογραφίες τους ή τους παρακολούθησε στην πραγματική ζωή, κάτι που είναι επίσης άμεση συνέπεια του doxing», σύμφωνα με την έρευνα. 

Ακόμη, 55% των ερωτηθέντων λέει πως φοβάται ότι παρακολουθείται από κάποιον που γνώρισε online. Το 15% έχει πέσει θύμα απάτης μέσω εφαρμογής γνωριμιών, ενώ 31% απάντησαν ότι απατεώνες επικοινώνησαν μαζί τους με σκοπό να τους εκμεταλλευθούν. Οσον αφορά τη φύση της κάθε απάτης, η πιο δημοφιλής είναι το catfishing, δηλαδή η δημιουργία ψεύτικου προφίλ με σύνηθες σκοπό την εκμετάλλευση, ενώ ένας άλλος δημοφιλής τρόπος εξαπάτησης είναι μέσω links. Πολλοί χρήστες έχουν στείλει χρήματα σε απατεώνες με τους οποίους συνομιλούσαν μέσω dating apps – ως δώρο για κάποιο υποτιθέμενο ιατρικό πρόβλημα ή για να πληρώσουν το ταξίδι του φανταστικού έτερου ημίσεως, ούτως ώστε επιτέλους να συναντηθούν.

Ενα άλλο πρόβλημα που συχνά προκύπτει είναι η παρενόχληση, ιδίως νέων γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε πέρυσι, έξι έως δέκα γυναίκες κάτω των 35 ετών, οι οποίες χρησιμοποιούν εφαρμογές ή ιστοσελίδες γνωριμιών, λένε πως κάποιος συνέχισε να επικοινωνεί μαζί τους, ενώ είχαν δηλώσει πως δεν ενδιαφέρονταν. Στην ίδια έρευνα, το 44% των νέων γυναικών – χρηστών τέτοιων εφαρμογών δήλωσε ότι κάποιος τους είχε απευθυνθεί με προσβλητικά επίθετα, ενώ ένα 19% είχε απειληθεί στη διάρκεια online συζήτησης με σωματική βία – το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι κατά 10 μονάδες χαμηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή