Σχολείο: Αυξάνονται οι ώρες στο γυμνάσιο

Σχολείο: Αυξάνονται οι ώρες στο γυμνάσιο

Το νέο ωράριο διδασκαλίας θα εφαρμοστεί τμηματικά από τον Σεπτέμβριο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας στο γυμνάσιο το 2016, πλέον η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρεί σε αύξησή τους. Η πρώτη αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου θα γίνει από το επόμενο σχολικό έτος και θα συνεχιστεί το 2022-2023. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2016 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη η μείωση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας στο γυμνάσιο, από 35 σε 32. Η μείωση προέκυψε από το κόψιμο ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων σε όλες τις τάξεις, του project, της Γεωγραφίας και της Οικιακής Οικονομίας (η διευθέτηση έγινε στην Α΄, τη Β΄ και τη Γ΄ Γυμνασίου, ώστε όλες να έχουν 32 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα). 

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο στις 32 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα θα προστεθεί και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου μία ώρα που θα αφορά στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. 

Θεματικές ενότητες

Συγκεκριμένα, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα ενταχθούν οι εξής 14 θεματικές ενότητες: 1. Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. 2. Αλληλοσεβασμός – Διαφορετικότητα. 3. Ψυχική και συναισθηματική υγεία – Πρόληψη. 4. STEM / Εκπαιδευτική ρομποτική. 5. Επιχειρηματικότητα. 6. Αγωγή – Σταδιοδρομία. 7. Γνωριμία με επαγγέλματα. 8. Φυσικές καταστροφές, Πολιτική Προστασία. 9. Διατροφή – Αυτομέριμνα. 10. Οδική ασφάλεια. 11. Ανθρώπινα δικαιώματα. 12. Εθελοντισμός – Διαμεσολάβηση. 13. Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά. 14. Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά).

Η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου διδασκαλίας στο γυμνάσιο θα γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 και θα συνεχιστεί το σχολικό έτος 2022-2023. Η τμηματική αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου διδασκαλίας υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή μεγαλύτερη αύξηση των ωρών θα δημιουργούσε από φέτος μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών και άρα υψηλότερη δημοσιονομική δαπάνη. Από την άλλη θεωρείται ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των ωρών διδασκαλίας κάποιου άλλου μαθήματος, ώστε να ενταχθούν σε αυτή την ώρα τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Ωστόσο, πολιτική επιλογή είναι να αυξηθούν οι ώρες των Εργαστηρίων και αυτό θα γίνει από το σχολικό έτος 2022-2023.

Παράλληλα, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάχθηκαν και στο αναλυτικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων από το επόμενο σχολικό έτος.

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι διορισμοί

Χθες, έπειτα από χρόνια μηδενικών διορισμών, εκπαιδευτικοί πήραν τα διοριστήριά τους για τη δημόσια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα ξεκίνησε η ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών από τους πρώτους 9.535 εκπαιδευτικούς – 5.807 στην πρωτοβάθμια και 3.728 στη δευτεροβάθμια, ενώ ανακοινώθηκαν και οι διορισμοί 451 εκπαιδευτικών, κλάδου ΠΕ79.01, σε μουσικά σχολεία. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι μόνιμοι διορισμοί 1.521 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιποι θα διοριστούν μετά την έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων των προκηρύξεων 1ΓΤ/2020 και 2ΓΔ/2020 του ΑΣΕΠ. Τις επόμενες ημέρες οι διοριζόμενοι θα ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας. Συνολικά θα γίνουν 11.700 διορισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή