Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Ηταν ο παράδεισός μας, δεν πιστεύαμε ότι θα έφτανε μέχρι εδώ»

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Ηταν ο παράδεισός μας, δεν πιστεύαμε ότι θα έφτανε μέχρι εδώ»

Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη και είδαν τις φλόγες να γλείφουν και να καταστρέφουν σπίτια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ξημερώσει και οι άνθρωποι στις Αδάμες, που μένουν δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς, έχουν έρθει να δουν αν στέκουν τα σπίτια τους. Η φωτιά φαίνεται ότι χρησιμοποίησε το ρέμα σαν έναν «διάδρομο» για να βρεθεί στις πλάτες των εργοστασίων της Εθνικής οδού και από εκεί μέχρι το Μενίδι, όπου απείλησε βιομηχανικές μονάδες. «Ηταν ο παράδεισός μας, στην καραντίνα περπατούσαμε ανάμεσα στα δένδρα, τα παιδιά μας έπαιζαν και δεν το πιστεύαμε ότι ζούμε εδώ», λέει η Χαρά Ψ. που μένει στην οδό Πανσέδων και πέρασε τη νύχτα στην αδελφή της στην Κηφισιά. «Δεν το πιστεύαμε ότι η φωτιά θα έφτανε μέχρι εδώ, τη βλέπαμε στο δάσος στα βασιλικά κτήματα, αλλά πιστεύαμε ότι ήταν μακριά», λέει, προσθέτοντας ότι με το πρώτο μήνυμα από το 112 έφυγε από το σπίτι της στις 5 το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Παναγιώτης Καραχάλιος είχε –όπως όλοι οι γείτονές του– βγάλει λάστιχα και κατέβρεχε τα δένδρα και τα κράσπεδα γύρω από το σπίτι του. «Μείναμε εδώ το βράδυ με τον αδελφό μου στο σπίτι. Η φωτιά ανέβηκε από το ρέμα», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Ρ. που εργαζόταν εκτός Αθηνών και ήρθε να δει σε τι κατάσταση είναι το σπίτι του στην οδό Ερμιόνης. «Μου έκανε καλή εντύπωση ότι είχαν οργανωθεί λεωφορεία από την περιφέρεια για να μας πάρουν, αν και εγώ προτίμησα να μείνω», παρατηρεί. Οι φλόγες ανέβηκαν τη βλάστηση του ρέματος μέχρι τις Αδάμες και σταμάτησαν πριν από την πρώτη σειρά των σπιτιών. Μόνο τα πλατάνια μοιάζουν να έχουν γλιτώσει από το πέρασμά της στο ρέμα της Χελιδονούς, εκεί που τρέχει ακόμα και τώρα το νερό. 
Ο Αλκης Κυριακόπουλος με τη γυναίκα του Ανθή έρχονται εδώ από τους Αγίους Αναργύρους όπου κατοικούν, για να καλλιεργήσουν ένα μποστάνι. Η φωτιά δεν άφησε το παραμικρό. «Θα τα ξαναφτιάξουμε», λέει ο κ. Κυριακόπουλος, που είναι Βορειοηπειρώτης.

Υπάρχουν και σπίτια που έχουν καεί και στις Αδάμες. Ο Βαγγέλης Συχνής φυλάει το σπίτι του αδελφού του, που έχει καεί ολοσχερώς σε ένα συγκρότημα με τρεις κατοικίες. Βρίσκεται λίγο πιο μέσα από την πλαγιά που «κατεβάζει» στο ρέμα της Χελιδονούς και είναι ορθάνοιχτο για όποιον θέλει να μπει μέσα και να πάρει κάτι από το βιος των ανθρώπων που καταστράφηκαν. Ο κ. Συχνής το προσέχει για δεύτερη μέρα – έχει έρθει από την Πεύκη γι’ αυτόν το σκοπό. «Είδα στην τηλεόραση να καίγεται το σπίτι, ενώ ο αδελφός μου με είχε διαβεβαιώσει πιο πριν ότι η φωτιά είναι πολύ μακριά. Ολα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Βγάλαμε κάποια πράγματα και πήραμε από το σπίτι αλλά δεν θέλουμε να μας κλέψουν τα υπόλοιπα». 

Για τη Ράνια Δελή, που μένει στην οδό Αίγλης, πολλά προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν αργότερα. «Τα κουφώματα ραγίζουν καθώς κρυώνουν», λέει. Τέτοια προβλήματα με συστολές των πλαισίων στις πόρτες και τα παράθυρα παρουσιάστηκαν και στο Μάτι, μήνες μετά τη φωτιά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί το κράτος να αναθεωρήσει τους όρους επισκευής των σπιτιών, ακόμα και εκείνων που εκ πρώτης όψεως φαίνονταν χωρίς προβλήματα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα την ώρα που μιλάμε με τους κατοίκους, ενώ υπάρχει νερό. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν λίγο μετά τις 9. Εχουν καεί ξύλινες κολόνες αλλά και ένας ολόκληρος μετασχηματιστής της γραμμής της Βαρυμπόμπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή