Επιφυλακή για το δίκτυο ηλεκτρισμού

Επιφυλακή για το δίκτυο ηλεκτρισμού

Η Αττική απέφυγε το γενικευμένο μπλακ άουτ με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος διασώθηκε χθες η Αττική από το γενικευμένο μπλακ άουτ. Το ηλεκτρικό σύστημα απειλήθηκε με πλήρη κατάρρευση νωρίς το μεσημέρι όταν η επέκταση της πυρκαγιάς στο βόρειο σύνορο του Κρυονερίου έθεσε ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας τις τρεις γραμμές υπερυψηλής τάσης στο ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου. Αυτομάτως ενεργοποιήθηκε το «κόκκινο» μπουτόν στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, πετώντας εκτός φορτία 300 MW, ενώ επιπλέον φορτίο 100 MW έβγαλε εκτός χειροκίνητα ο ΔΕΔΔΗΕ, διασώζοντας έτσι το λεκανοπέδιο από τη γενική συσκότιση. Αμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εκ περιτροπής κυλιόμενων διακοπών μικρής διάρκειας στις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Συνολικά εκτός συστήματος, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, βγήκε το ένα έκτο του φορτίου της Αττικής επηρεάζοντας αντίστοιχα ποσοστά καταναλωτών. Οι γραμμές υψηλής τάσης στο ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου για μεγάλο διάστημα της ημέρας έβγαιναν εκτός λειτουργίας υπό τη συνεχή απειλή της πυρκαγιάς που παρέμενε ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, μια γραμμή υψηλής τάσης τέθηκε εκτός λειτουργίας από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ για να δοθεί η δυνατότητα στα πυροσβεστικά μέσα να ρίξουν νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να προκληθούν απρόβλεπτες επιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Τα μισά φορτία αποκαταστάθηκαν γύρω στις 4 το απόγευμα και λίγο αργότερα ο ΑΔΜΗΕ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει και τα υπόλοιπα. Από τις 6 το απόγευμα ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε και νέο πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών έπειτα από εντολή του ΑΔΜΗΕ για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος. Χωρίς ρεύμα παρέμειναν χθες οι περιοχές στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, Κιούρκα, Αφίδνες, Αγ. Στέφανος, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Βασιλικά Κτήματα, Ροδόπολη και Δροσοπηγή. Στην Εύβοια χωρίς ρεύμα βρέθηκαν 15 χωριά και οικισμοί στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας. Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη είχε εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στους Κουρκούλους, σε αντλιοστάσιο στις Ροβιές, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν να εγκαταστήσει σε Δρυμώνα, Δάμια και Παλαιοχώρι. Στην Πελοπόννησο, χωρίς ρεύμα εξακολουθούν να είναι έξι χωριά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και πάνω από 70 οικισμοί στην ανατολική Μάνη. Με εκ περιτροπής διακοπές συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα χθες η ηλεκτροδότηση στα νησιά Κω και Κάλυμνος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προστατευθούν κατά το δυνατόν οι γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη όσο μαίνονται οι πυρκαγιές. Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με έκδηλη την ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού τις επόμενες ημέρες που ο κίνδυνος είναι αυξημένος λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή