Φωτιά στη βόρεια Αττική: Ο εφιάλτης με τις «καύτρες»

Φωτιά στη βόρεια Αττική: Ο εφιάλτης με τις «καύτρες»

Οι προσπάθειες των εθελοντών να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο έως ότου φθάσουν τα εναέρια μέσα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν έκλεισε ο εθνικός δρόμος το βράδυ της Πέμπτης, η μοναδική δίοδος προς το μέτωπο της φωτιάς ήταν μέσω της Ν. Ερυθραίας. Ο δρόμος που τη διασχίζει είχε μετατραπεί σε εθνική οδό στο ρεύμα καθόδου την ώρα που οι «καύτρες» περνούσαν την άτυπη αντιπυρική ζώνη της ΠΑΘΕ βορειότερα. Μέσα από την Εκάλη βγήκαμε στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Οι κάτοικοι της Εκάλης, όσοι έχουν μείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο, είχαν βγει στο ύψος του σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και παρακολουθούσαν τη φωτιά «απέναντι», αγωνιώντας για την τύχη των σπιτιών τους. Το επίκεντρο της φωτιάς ήταν στις Αφίδνες με καμένα σπίτια στη Δροσοπηγή και με τη φωτιά να έχει μετατρέψει τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία σε ένα μωσαϊκό από καμένα και «άκαφτα» οικόπεδα. Σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στις Αφίδνες δεν είχαν καεί τη νύχτα. Στόχος της Πυροσβεστικής ήταν να ξημερώσει και να αναλάβουν τα εναέρια μέσα πριν από την ενίσχυση των ανέμων. 

Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς που δημιουργούσε έναν κλοιό από το νότιο τμήμα των πρώην βασιλικών κτημάτων μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, κάθε εμπλεκόμενος στην πυρόσβεση ζητούσε περισσότερα μέσα. Οι συχνότητες ήταν ανεπαρκείς καθώς τις μοιράζονταν πολλοί, το νερό ήταν λίγο. Ο δήμαρχος Μενιδίου Σπύρος Βρεττός, που συνάντησα στο Κατσιμίδι στον δρόμο από τη Βαρυμπόμπη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία στη 1.30 τα ξημερώματα, ζητούσε επίγεια μέσα «που είναι όλα μπλοκαρισμένα στο πρώην βασιλικό τμήμα. ενώ εκεί η φωτιά πέρασε», όπως έλεγε.

Με μία ομάδα εθελοντών ο κ. Βρεττός προσπαθούσε να συγκρατήσει το μέτωπο που διαχώριζε την περιοχή από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. όπου έχει την επόμενη εγκατάσταση η Πυροσβεστική. Οταν αργότερα ήλθε το ένα όχημα της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές κρατούσαν τη γραμμή προς την Πάρνηθα από τις 6 το απόγευμα. «Είναι μια περιοχή από τεράστια δένδρα 30 μέτρων που καίγονται, ενώ ακούγονται εκρήξεις από το δάσος. Οι εθελοντές από το Μενίδι ζητούν βοήθεια από πεζοπόρα τμήματα που πρέπει να υπερασπισθούν μια μακριά γραμμή από το Καπανδρίτι έως τη Βαρυμπόμπη. Εχουμε εντολές να συγκρατήσουμε τη φωτιά στα σημεία που καίει έως ότου εμφανισθούν τα εναέρια μέσα», μας είπε επικεφαλής πεζοπόρου τμήματος.

Ομως το πρώτο φως και η παρουσία των εναέριων μέσων που συγκράτησαν τη φωτιά από το να μην περάσει την εθνική οδό προς το δυτικό τμήμα του δρόμου δεν άλλαξαν την εξέλιξη της φωτιάς. Το πρωί ο κ. Βρεττός ήταν ακόμα στο βουνό, ενώ η φωτιά τροφοδοτούνταν από έναν πολύ ισχυρότερο άνεμο σε σχέση με τη νύχτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή