Φωτιές στην Αττική: Μάχη πόρτα-πόρτα μέχρι το ξημέρωμα

Φωτιές στην Αττική: Μάχη πόρτα-πόρτα μέχρι το ξημέρωμα

Μεταξύ 18:30 και 20:30 την Παρασκευή οι εναέριες δυνάμεις της πυρόσβεσης και το Μπέριεφ έκαναν πάνω από 30 ρίψεις νερού στη νότια όχθη της λίμνης του Μαραθώνα προς τον Άγιο Στέφανο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 18:30 και 20:30 την Παρασκευή οι εναέριες δυνάμεις της πυρόσβεσης και το Μπέριεφ έκαναν πάνω από 30 ρίψεις νερού στη νότια όχθη της λίμνης του Μαραθώνα προς τον Άγιο Στέφανο.

Οι αλλεπάληλες προσβολές της φωτιάς, που είχε αναπτυχθεί μετά το μεσημέρι αρχικά στην κεραία του ναυτικού στον Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια βαθύτερα ως το τέλος της νότιας πλευράς της λίμνης του Μαραθώνα, αποφασίστηκε όταν εκρίθη ότι τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην καταπολέμηση της φωτιάς ήταν πολύ λίγα για να πετύχουν τον σκοπό τους..

O δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας είχε πει στην “Κ”το μεσημέρι της Παρασκευής ότι με την αλλαγή του ανέμου σε δυτικό η φωτιά θα «κατέβαινε» προς τον Ευβοϊκό όπως είχε γίνει το 2018 στο Μάτι. Το απόγευμα στις 17.30 η φορά του ανέμου άλλαξε και ένα μέτωπο άρχισε να αναπτύσσεται προς τις περιοχές Καπιτένια και Αγία Παρασκευή του Αγίου Στεφάνου.

Φωτιές στην Αττική: Μάχη πόρτα-πόρτα μέχρι το ξημέρωμα-1

Οργανωμένη πυροσβεστική υπήρχε μόνο στις παρυφές του προαστίου και σε μία δεύτερη γραμμή στη Σταμάτα για να μην περασει η φωτιά στην Πεντέλη.

Τελικά με το ηλιοβασίλεμα οι εστίες είχαν περιορισθεί τόσο πολύ ώστε οι κάτοικοι που δεν είχαν φύγει ξεθάρρεψαν ενώ οι εθελοντικές ομάδες χωρίς το προάστιο να έχει νερό επειδή η διακοπή του ρεύματος είχε οδηγήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου άρχισαν να κάνουν αντιπυρικές ζώνες στην νοτιοανατολική ακρη της πόλης κοντά στην οδό που οδηγεί στο πυροφυλάκιο πάνω από τη λίμνη του Μαραθώνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά θέριεψε και άρχισε να «ανεβαίνει» και πάλι προς τον Άγιο Στέφανο με φλόγες που πλησίαζαν τα 20 μέτρα. Τα όρια του οικισμού άγγιξε η φωτιά στη μια τα ξημερώματα. Ο Γιώργος Α. που έχει το τελευταίο σπίτι στον οικισμό με κάλεσε λίγο μετά τη 01:30 και μου είπε στο τέλος «τώρα είναι στα 50 μέτρα πρέπει να σε κλείσω «(σ.σ. ήμουνα ψηλότερα κάπου 300 μέτρα από το σπίτι).

Έπειτα δόθηκε μια μάχη δυόμιση ωρών, η φωτιά μπήκε στην περιοχή Καπιτένιας. Ήδη 23 λεπτά μετά τη 1 με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι είχαν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή, αργότερα μπήκε στην Αγία Παρασκευή. Οι ζημιές ωστόσο κρατήθηκαν μικρές ως τις 06.30 που επιχείρησαν τα δύο ελικόπτερα. Έπειτα βγήκε άσπρος καπνός από τις εστίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή