Φωτιά στην Εύβοια: «Ήθελαν να φύγουμε, αλλά εμείς σβήναμε πάντα τις φωτιές»

Φωτιά στην Εύβοια: «Ήθελαν να φύγουμε, αλλά εμείς σβήναμε πάντα τις φωτιές»

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, για να δαμάσουν τις φλόγες στα χωριά της Εύβοιας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από δύο πλευρές, την ανατολική από το Ασμίνι και τη νότια από την Αβγαριά, πολιορκήθηκε και χθες η Ιστιαία, καθώς η μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη βόρεια Εύβοια προσέγγιζε τη θάλασσα στο κέντρο του βόρειου τμήματος του νησιού. Προηγουμένως, εθελοντές και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν κατασβέσει έπειτα από ολονύκτια προσπάθεια την εστία στο χωριό Καματριάδες

Το απόγευμα της Δευτέρας τα πυροσβεστικά ελικόπτερα είχαν καταφέρει να συγκρατήσουν τη φωτιά στο πυκνό δάσος πάνω από τους Καματριάδες. Με τη βοήθεια ντόπιων ξυλοκόπων και χωρικών η Πυροσβεστική άνοιξε αντιπυρικές ζώνες γύρω από την άσφαλτο που οδηγεί στο χωριό από τον δρόμο που συνδέει τα Καμάρια με την Ιστιαία. 

«Οι πυροσβέστες οι δικοί μας δεν μπαίνουν στο δάσος, αλλά δες αυτούς», λέει ο Μιχάλης Σ., δείχνοντας τους Ουκρανούς που έχουν κατεβεί από τα λεωφορεία και προχωρούν προς το δάσος για να «καθαρίσουν» πολλές μικροεστίες που έχουν απομείνει από τη μάχη της προηγούμενης νύχτας.

«Δουλειά μας το δάσος»

Το ίδιο συμβαίνει και στο χωριό Νέα Σινασσός στη θέση Παναγιά Ντινιούς, όπου η κυπριακή ΕΜΑΚ κάνει εγκατάσταση σε έναν λόγγο. «Ηθελαν να φύγουμε, ερχόταν η Πολιτική Προστασία και μας έλεγε να φύγουμε, αλλά εμείς σβήναμε πάντα τις φωτιές, γιατί το δάσος είναι η δουλειά μας», λέει ο Ηλίας Γιακουμάκης από τη Δρυμώνα. 

«Δεν είχαν συντονισμό, δεν ήξεραν την περιοχή και ήθελαν να φύγουμε. Αλλά εγώ έως το 2010 είχα 40 μηχανάκια (πριόνια) και με αυτά κανόνιζα τις ζώνες». 

Η παρακμή της οικονομικής δραστηριότητας, παραδέχεται ο κ. Γιακουμάκης, έχει κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. «Το φάρμακο, η εκκένωση, είναι καλό για ένα προάστιο της Αθήνας με ηλικιωμένο πληθυσμό, αλλά όχι για ένα χωριό ξυλοκόπων και βοσκών», συμπληρώνει. 

Η εικόνα πάντως του πιο βόρειου κομματιού του νησιού δεν έχει σχέση με εκείνο που συμβαίνει νοτιότερα στη Δρυμώνα και τα χωριά κοντά στην Αγία Αννα, όπου ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστά τα δίκτυα και οι κάτοικοι γυρίζουν στα σπίτια τους – αυτά είναι πολύ λιγότερο κατεστραμμένα απ’ ό,τι το φυσικό περιβάλλον. Πάντως, τις νυχτερινές ώρες προχθές και όλη τη μέρα χθες, πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν σταμάτησαν να ρίχνουν νερό στις δύο πλευρές της Ιστιαίας που αναπτύσσονταν οι εστίες, αφήνοντας χώρο για ρόλο των επίγειων δυνάμεων μετά τη δύση του ηλίου. 

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί το ουκρανικό και το σερβικό σώμα των πυροσβεστών, καθώς και η κυπριακή ΕΜΑΚ, ενώ νοτιότερα στο Προκόπι βρίσκεται η ρουμανική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή