Με το βλέμμα στραμμένο στις περιοχές που κάηκαν γύρω από τη Μάνδρα είναι οι επιστήμονες που ασχολούνται με πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Το ζητούμενο είναι αν η πυρκαγιά κατέκαψε τη βλάστηση γύρω από τα δύο βασικά ρέματα της περιοχής, καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ασφαλή «λειτουργία» τους.
Αν αυτό έχει συμβεί, τα ρέματα θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά ώστε να μη φράξουν από τη μεταφορά καμένων δένδρων και άλλων φερτών υλικών. Τα αντιπλημμυρικά έργα, πάντως, που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών έχουν από πέρυσι ολοκληρωθεί.
Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περιοχή της Μάνδρας, αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, προκειμένου να κάνουν μια ασφαλέστερη εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Ενας από αυτούς είναι ο Μιχάλης Διακάκης, ερευνητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Μάνδρα έχει δύο μικρά ρέματα, την Αγία Αικατερίνη και τις Σούρες. Αν η φωτιά έκαψε τη βλάστηση στα ρέματα, τότε είναι επόμενο ο κίνδυνος πλημμύρας να αυξηθεί», λέει στην «Κ».
«Βέβαια είναι διαφορετικό να έχει καεί ένα μικρό τμήμα της έκτασης που αποστραγγίζει ένα ρέμα και διαφορετικό να έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος. Αυτά θα φανούν τις επόμενες ημέρες».
Το κύριο ζήτημα έπειτα από μία τέτοια φυσική καταστροφή, σε μια περιοχή που το 2017 είχε βιώσει μια φονική πλημμύρα είναι τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου.
«Το ζήτημα στις περιπτώσεις αυτές είναι τα φερτά υλικά, καμένη βλάστηση ή χώμα και πέτρες που θα παρασυρθούν από ένα ρέμα και θα μπλοκάρουν τα τεχνικά έργα, όπως γέφυρες και οι σκεπασμένοι αγωγοί.
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια ημέρα στην άλλη αλλά θα επιβαρύνεται ακόμα και με μια μέτρια βροχόπτωση, όπως στην Κινέτα που με τις βροχές έφραξε η δίοδος του ρέματος στη γέφυρα», λέει ο κ. Διακάκης.
«Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι να γίνουν τα γνωστά αντιδιαβρωτικά έργα στις πλαγιές ώστε να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει η φύση να ανακάμπτει. Παράλληλα, να δει η πολιτεία πώς θα προστατεύσει το οδικό δίκτυο δίπλα στο ρέμα Σούρες».
Ολοκλήρωση έργων
Το θετικό στην υπόθεση της Μάνδρας είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν δρομολογηθεί μετά την καταστροφική πλημμύρα έχουν ολοκληρωθεί. «Η Μάνδρα πνίγηκε χωρίς να έχουν καεί τα δάση της. Επομένως δεν παύει να υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή», λέει ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.
«Ωστόσο τα έργα διευθέτησης των δύο ρεμάτων –Σούρες και Αγίας Αικατερίνης– έχουν ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για μικρά έργα ορεινής υδρονομίας στο όρος Πατέρας». Ανάλογη εικόνα μεταφέρεται και από το υπουργείο Υποδομών, που είχε αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα γύρω από το βασικό οδικό δίκτυο της περιοχής.