Διεθνής διάκριση ενός ακούραστου αγωνιστή ζωής

Διεθνής διάκριση ενός ακούραστου αγωνιστή ζωής

Αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του Δημήτρη Κοντοπίδη στην προώθηση της δημόσιας υγείας στον αναπνευστικό τομέα και δη στην κυστική ίνωση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ευρωπαϊκό βραβείο του European Lung Foundation (ELF award 2021), που απονέμεται σε όσους έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της δημόσιας υγείας στον αναπνευστικό τομέα, τιμήθηκε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος αγωνίζεται ακούραστα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με κυστική ίνωση και την άμεση πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες. 

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης και αντιπρόεδρος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού CF Europe και της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας. Πρόσφατα κατάφερε να σώσει δεκάδες ζωές νέων ανθρώπων με κυστική ίνωση, αρνούμενος τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία, την οποία ανέμενε επί δύο έτη –ήταν ο τελευταίος στη λίστα από τη χώρα μας–, δηλαδή τη δρομολογημένη προσωπική του επιβίωση, προκειμένου να ασκήσει πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς για την εισαγωγή και διάθεση, χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, νέου σωτήριου φαρμάκου πλέον σε όλους τους ασθενείς. 

Πράξη αυταπάρνησης

Μια μεγαλειώδης πράξη αυταπάρνησης, ένα αδιανόητο βήμα εγκατάλειψης του προσωπικού του «αλεξίπτωτου», για το οποίο έλαβε και το βραβείο. Είχε προκληθεί τότε θόρυβος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε προσκαλέσει τη φαρμακευτική εταιρεία να παραχωρήσει πρώιμη πρόσβαση στο φάρμακο, όμως ο Δημήτρης Κοντοπίδης έμελλε να αγωνιστεί ακόμη πολύ μέχρι η επαναστατική θεραπεία από τις ΗΠΑ να φτάσει στους Ελληνες ασθενείς. Ηταν το αποκορύφωμα όσων πολλών πέτυχε ως αποτέλεσμα συνεχούς αγώνα και πολυετούς δουλειάς: μονάδες ενηλίκων με κυστική ίνωση σε νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, αποζημίωση όλων των καινοτόμων θεραπειών, μεταμοσχεύσεις στην Αυστρία, δρομολόγηση πραγματοποίησης μεταμοσχεύσεων πνεύμονα στην Ελλάδα. 

Εμαθε ότι πάσχει από κυστική ίνωση στα οκτώ του χρόνια, και όπως όλοι οι νέοι με χρόνια πάθηση αρνούνταν να αποδεχτεί τη νόσο. Σπούδασε γραφιστική στο ΤΕΙ Αθηνών, καλές τέχνες μέσω Erasmus στην Ισπανία, αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Οταν όμως έχασε συνασθενείς του και αντιλήφθηκε ότι ανθρώπινες ζωές χάνονται λόγω της μη ισότιμης πρόσβασης σε εξειδικευμένη φροντίδα και της έλλειψης γνώσης, και όχι λόγω της ασθένειας αυτής καθαυτήν, ρίχτηκε στον αγώνα. Εκπαιδεύτηκε σε καλές πρακτικές στο εξωτερικό και έκανε την κυστική ίνωση brand name αγωνιστικότητας για τη ζωή.

Σήμερα ο Δημήτρης Κοντοπίδης ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Μάρκετινγκ Υγείας στην (πρώην) Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το 2016, παντρεύοντας το ντιζάιν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ίδρυσε τη «Humane», ένα δίκτυο ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατές και αόρατες αναπηρίες. Τους βάζει στο επίκεντρο για να αποδείξει ότι: «μπορούμε να εργαστούμε, να καινοτομήσουμε και να επιχειρήσουμε».

Τα δύσκολα πέρασαν

Πιστεύει ότι τα δύσκολα πέρασαν και σύντομα η κυστική ίνωση θα είναι παρελθόν. Εχοντας βελτιώσει τη ζωή του αισθητά, αλλά με την αναγκαιότητα της μεταμόσχευσης για τον ίδιο πάντα στον ορίζοντα, συνεχίζει τον αγώνα διεκδικήσεων για όλους τους Ελληνες ασθενείς.

Για το βραβείο ELF ο Δημήτρης Κοντοπίδης λέει: «Αυτό το βραβείο μπορεί να αποδείξει σε όλους τους ασθενείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι όταν είναι αρκετά γενναίοι να πάρουν θέση, να μάθουν για την κατάστασή τους και να συμμετέχουν ισότιμα ​​στις αποφάσεις υγείας, μπορούν να ηγηθούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε πετυχαίνοντας αλλαγές στην πολιτική υγείας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε πολλούς συνασθενείς μας και που επηρεάσαμε θετικά τις διαπραγματεύσεις σε άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή