Έτοιμο το ελληνικό κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ

Έτοιμο το ελληνικό κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ

Ο εστιάτορας στη Γερμανία που δείχνει εμπράκτως τον θαυμασμό τoυ στην καγκελάριο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρση της Αγκελα Μέρκελ από την πολιτική ζωή –μετά 16 χρόνια στην καγκελαρία–, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πιστοί φίλοι της προτίθενται να την ξεχάσουν. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η στάση του Ελληνα εστιάτορα Αλέξη Βαΐου, που εντός των ημερών θα παρουσιάσει στους κατοίκους του Μπρεμερχάφεν το κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ, το τέταρτο μέχρι στιγμής στον κόσμο. «Τα άλλα τρία βρίσκονται στα μουσεία της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και στο Αμστερνταμ», επισημαίνει στην «Κ» ο 42χρονος επιχειρηματίας με καμάρι. Ο ίδιος παρήγγειλε το ομοίωμα τον περασμένο Ιανουάριο, εκπλήσσοντας για άλλη μια φορά τη συντεχνία του, η οποία βρισκόταν σε απόγνωση λόγω της πανδημίας. 

«Ο θαυμασμός μου για τη Μέρκελ και το έργο της ήταν ήδη γνωστός», αναφέρει. «Τότε άκουσα κάποιους Ιταλούς συναδέλφους στο Βερολίνο, στα καταστήματα των οποίων η Μέρκελ ήταν θαμώνας, να δηλώνουν ότι μελλοντικά θα ήταν ανεπιθύμητη στα εστιατόριά τους». Ο κ. Βαΐου έκρινε τις δηλώσεις τους ως απαράδεκτες (είχαν θυμώσει με την επιβολή του lockdown, μετά την αγορά μάλιστα ακριβών μηχανημάτων απολύμανσης) και γνωστοποίησε την απόφαση για το κέρινο ομοίωμα, το επιστέγασμα της αφοσίωσής του στην καγκελάριο και στην πολιτική της, που έμελλε να ολοκληρωθεί στην εκπνοή της θητείας της. «Η Μέρκελ όσα μας υποσχέθηκε μας τα έδωσε (σ.σ. βάσει όσων ο κάθε επιχειρηματίας δήλωσε ως κέρδη την προηγούμενη χρονιά), σε εμάς έδωσε 89.000 ευρώ, το lockdown όμως ήταν αναπόφευκτο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας». 

Έτοιμο το ελληνικό κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ-1
Ο Αλέξης Βαΐου επέλεξε να ντύσει το κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ στα ελληνικά χρώματα. Το πράσινο φως από την καγκελάριο δόθηκε, αλλά με αστερίσκους. Υπήρξε ρητή απαγόρευση εμπορικής χρήσης του ομοιώματος, κάτι που ακύρωσε τα σχέδια του κ. Βαΐου για τοποθέτηση στο εστιατόριο.

Ερευνα αγοράς

Για την παραγγελία και αγορά του κέρινου ομοιώματος έκανε, βέβαια, τη σχετική έρευνα αγοράς. «Στο Λονδίνο μού το κατασκεύαζαν με 400.000 ευρώ, στη Γερμανία με 40.000 και στην Κίνα με 10.000», λέει στην «Κ». «Εννοείται ότι επέλεξα την κινεζική προσφορά». Το πακέτο από τη Σαγκάη, ωστόσο, έμελλε να μείνει «εγκλωβισμένο» στο τελωνείο του Αμβούργου για έξι συναπτές εβδομάδες, αφού ήταν απαραίτητη η έγκριση από το γραφείο της Μέρκελ για τη μεταφορά και διάθεσή του. «Οι συνεργάτες της μου ζητούσαν να κάνω υπομονή, γιατί είχαν πολλές εκκρεμότητες λόγω πανδημίας», διηγείται ο κ. Βαΐου, που από το 2015 έως σήμερα βρίσκεται σε αδιάκοπη επικοινωνία με τη Μέρκελ και το γραφείο της. 

Το πράσινο φως από την καγκελάριο δόθηκε, με πολλούς όμως αστερίσκους. Συγκεκριμένα, υπήρξε ρητή απαγόρευση εμπορικής χρήσης του ομοιώματος, κάτι που ουσιαστικά ακύρωσε τα σχέδια του κ. Βαΐου για τοποθέτησή του στο εστιατόριο, όπου βρίσκονται μόνιμα δύο κουμπαράδες –ένας για τους αστέγους της Αθήνας και ένας για τους αστέγους του Μπρεμερχάφεν– και υπέθετε ότι πολλοί θα συνεισέφεραν στη συγκέντρωση χρημάτων μετά τη φωτογράφισή τους με την «καγκελάριο». «Ετσι, αποφάσισα να το κάνω δωρεά στο τοπικό γραφείο του CDU, όπου είχε ζήσει και εκείνη έξι μήνες παλαιότερα», λέει στην «Κ» χωρίς ίχνος πικρίας. 

Είναι η ίδια η αποχώρηση της Μέρκελ που στενοχωρεί τον ίδιο, αλλά και άλλους υποστηρικτές της. «Πιστεύω ότι τα ποσοστά του CDU θα είναι υψηλότερα από ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο διάδοχός της δεν είναι ισάξιός της». Για τον ίδιο η παρουσία της Μέρκελ, που αποτελούσε εδώ και τόσα χρόνια μητρική φιγούρα για τους Γερμανούς, ήταν μια εγγύηση. «Σκέφτομαι σοβαρά να μετακομίσω στην Ελλάδα, όπου διαπιστώνω σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς», προσθέτει. «Πιστεύω ότι η σκληρή στάση της Ευρώπης και δη της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια μάς έκανε καλύτερους».  
Ποιον θα ψηφίσει, όμως, ο πολυμήχανος εστιάτορας; «Δεν θα ψηφίσω κανέναν», απαντά στους Γερμανούς δημοσιογράφους αφοπλιστικά, «γιατί… είμαι Ελληνας». Η δήλωση δεν εμπεριέχει κάποιο κρυφό μήνυμα, παρά μόνο την παραδοχή ότι ο ίδιος έχει μόνο την ελληνική υπηκοότητα και ψηφίζει στην Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή