Σε εφαρμογή τα μέτρα για τις μετακινήσεις

Σε εφαρμογή τα μέτρα για τις μετακινήσεις

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στις μετακινήσεις μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στις μετακινήσεις μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες. Οσοι επιθυμούν να μετακινηθούν με αεροπλάνο, τρένο ή ΚΤΕΛ θα πρέπει να πιστοποιούν είτε ότι έχουν νοσήσει πρόσφατα από κορωνοϊό είτε να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο. Στην παραπάνω υποχρέωση υπάγονται όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών, ενώ τα παιδιά από τεσσάρων έως και έντεκα ετών μπορούν να μετακινούνται με τη διενέργεια self test, που παρέχεται δωρεάν ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει θα πρέπει να προχωρούν σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους. Εναλλακτικά μπορούν να προχωρούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό.

Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητάς τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app», σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, με την προϋπόθεση να έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως επίσης και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν διαθέτει κάτι από τα παραπάνω δεν μπορεί να ταξιδέψει, ενώ εφαρμόζονται και οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση στα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή