ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια -Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια -Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Στη διάθεση στέγης σε νέα ζευγάρια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη στήριξη της νεολαίας. Μιας πολιτικής, την οποία εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, ανακοινώνοντας μέτρα για το «πρώτο ένσημο», αλλά και για την κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 1/1/22 για νέους έως 29 ετών.

Η στέγαση είναι ένα βασικό πρόβλημα για τους νέους που υποχρεώνονται, όπως δείχνουν και οι έρευνες, να παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι μέχρι και μετά τα 30 τους χρόνια.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαμορφώσει έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό για τη νεολαία, στον οποίο θα εντάσσονται τα παραπάνω μέτρα, αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν, τοποθετώντας τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

Σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια -Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου-1Πέρα από τη νεολαία, η κυβέρνηση κρατάει μια σειρά μέτρων στο συρτάρι της, πέραν όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, με οδηγό την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι η πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5,9% για το 2021 που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, θα αποδειχθεί συντηρητική. Περιμένουν ότι στην πράξη θα ξεπεράσει το μέγεθος αυτό, ίσως και κατά πολύ, αλλά προτιμούν να κινούνται στην ασφαλή πλευρά και να μη θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Υψηλότερη ανάπτυξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν διαμορφώσει εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 6%, ενώ οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών κινούνται πλέον μεταξύ 6% και 7,5%.

Στα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης, εφόσον ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει, περιλαμβάνονται η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης  και στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, καθώς –φυσικά– και η μονιμοποίηση των προσωρινών μέτρων τόσο για την εισφορά αλληλεγγύης όσο και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, θεωρούν ότι τα θέματα της επόμενης μέρας, με οδηγό πάντα την ανάπτυξη, θα είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της ανεργίας. Δύο ζητήματα που επίσης αγγίζουν άμεσα τη νεολαία.

Ανησυχούν, ωστόσο, για την άνοδο της τιμής της ενέργειας και για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το υπό διαμόρφωση ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αντίθετα, δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για τον πληθωρισμό, τον οποίο θεωρούν παροδικό φαινόμενο, υιοθετώντας την προσέγγιση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της Ελλάδας θα προσελκύσει η επικείμενη αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η χώρα προσβλέπει στη διαμόρφωση ρεαλιστικών στόχων για τη μείωση του χρέους και για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κληθεί να πετύχει όταν θα καταργηθεί η ρήτρα γενικής διαφυγής που ισχύει σήμερα –λόγω πανδημίας–, επιτρέποντας υψηλά ελλείμματα. Πάντως, εκτιμάται ότι η συζήτηση θα επεκταθεί μέχρι και μετά τις γαλλικές εκλογές, το καλοκαίρι του 2022 .