Η στιγμή της Αθήνας στο συνέδριο του Monocle

Η στιγμή της Αθήνας στο συνέδριο του Monocle

Η διεθνής πρωτοβουλία έφερε στην πρωτεύουσα κόσμο από τις ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τον Λίβανο, τη Ρωσία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης στην ταράτσα του δημαρχείου της Αθήνας, όπου ξένοι και Ελληνες καθηγητές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και επιχειρηματίες άκουσαν τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο παρουσίασε ο ιδρυτής του περιοδικού Monocle, Τάιλερ Μπρουλέ, να ανακοινώνει πως αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας. Το ότι το ετήσιο «Quality of Life» συνέδριο του Monocle έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά στην Αθήνα, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιηθεί σε πόλεις όπως η Λισσαβώνα, το Βερολίνο και η Ζυρίχη, μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί κάτι. «Σήμερα η ελληνική πρωτεύουσα επανασυστήνεται σιγά σιγά στον κόσμο», λέει στην «Κ» ο κ. Μπακογιάννης, «ως μια ζωντανή, δυναμική, φιλική και ταυτόχρονα τολμηρή πόλη».

«Η επιλογή του Monocle να διοργανώσει εδώ το συνέδριο “Quality of Life” στηρίζει αλλά και ενισχύει το σχέδιό μας για το rebranding της Αθήνας», τονίζει, και τόσο οι διοργανωτές όσο και το κοινό φάνηκε να συμμερίζονται την άποψή του. «Εντυπωσιάστηκα πολύ από την ενέργεια στην Αθήνα», δηλώνει στην «Κ» η Εμα Τάκερ, αρχισυντάκτρια των Sunday Times στο Λονδίνο και μία από τους κεντρικούς ομιλητές στο συνέδριο. «Νιώθεις πως είναι μια πόλη με αυτοπεποίθηση και με σκοπό, τον οποίο εξέφρασαν πολλοί από τους ομιλητές στο συνέδριο», σημειώνει. Πράγματι, τόσο η Αθήνα όσο και η Ελλάδα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο συνέδριο – όχι μόνο ως το όμορφο φόντο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που έφερε στην πρωτεύουσα κόσμο από τις ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τον Λίβανο και τη Ρωσία, εκτός άλλων χωρών.

Στο συνέδριο δόθηκε η ευκαιρία σε ένα κοινό περίπου 150 ατόμων να ακούσει τον Στάθη Καλύβα να μιλάει για τη μοντέρνα Αθήνα. Είδαν βίντεο του Monocle για τους λόφους της Αθήνας, την ελληνική ποιότητα ζωής, με έμφαση στη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας, δοκίμασαν κρασιά από τη Σαντορίνη. Ακουσαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, και τους δημοσιογράφους Μαίρη Φιτζέραλντ, Αθανάσιο Ελλις και Σία Κοσιώνη να συζητούν για την αναγέννηση της Ελλάδας μετά την κρίση, τις καλές σχέσεις της χώρας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τις ΗΠΑ, ενώ τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της Τουρκίας. Συζητήθηκε η σημασία και η αναγέννηση της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα, Ελληνες επιχειρηματίες με δράση εγχώρια ή στο εξωτερικό μίλησαν για τη μόδα, για την ανθούσα επιχειρηματικότητα στη χώρα, ενώ η Κατερίνα Βρανά δίδαξε κάποιες βασικές ελληνικές φράσεις – «γεια», «πόσο κάνει;» και άλλες που δεν μπορούν να τυπωθούν αλλά εκτιμήθηκαν πολύ από το κοινό. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διεθνείς προσωπικότητες συζήτησαν για τη βιωσιμότητα, την ανεκτικότητα στην εποχή των social media, την ανοικοδόμηση του Λιβάνου και το πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το μυαλό μας, μεταξύ άλλων. 

Για μέλη του κοινού που έχουν παρακολουθήσει και άλλα συνέδρια του Monocle το φετινό ξεχώρισε, και τη διαφορά την έκανε η Αθήνα. «Κάθε δευτερόλεπτο ήταν απολαυστικό», λέει στην «Κ» ο Σουηδός Γιόχαν Οστλουντ, «η Αθήνα καθορίζει την έννοια της ποιότητας της ζωής». «Εχω πάει στο συνέδριο στη Λισσαβώνα, στη Ζυρίχη, στο Σεντ Μόριτζ, στη Βιέννη, αυτή είναι η πιο θεαματική τοποθεσία», αναφέρει ο Βερολινέζος Σκουμέκ Σαμπότκα. Τις ομιλίες της Παρασκευής, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, όπου στήθηκε επίσης υπαίθρια αγορά ελληνικών brands, ακολούθησε δείπνο στην ταράτσα του ΕΜΣΤ, ενώ το συνέδριο τελειώνει με ένα σαββατιάτικο πρωινό και ξενάγηση σε πολιτιστικούς χώρους, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, η Εθνική Πινακοθήκη και η έκθεση του οργανισμού NEON στο παλιό Καπνεργοστάσιο. «Αυτή η συνάντηση», λέει στην «Κ» μία αρχιτέκτονας που δεν ήθελε να ονομαστεί, «είναι ο εορτασμός της ζωής».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή