Διετές σχέδιο δράσης για την προστασία στο νησί Χρυσή

Διετές σχέδιο δράσης για την προστασία στο νησί Χρυσή

Η νήσος Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη γίνεται η πρώτη την τελευταία 20ετία προστατευόμενη περιοχή της χώρας που αποκτά διετές σχέδιο δράσης και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νήσος Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη γίνεται η πρώτη την τελευταία 20ετία προστατευόμενη περιοχή της χώρας που αποκτά διετές σχέδιο δράσης και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η διερεύνηση των αιτίων ξήρανσης του κεδροδάσους, η απομάκρυνση ξενικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, ο έλεγχος των επισκεπτών και η απαγόρευση της ελεύθερης κίνησής τους στο νησί και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών. Το πολύτιμο οικοσύστημα του νησιού κακοποιείται επί σειρά ετών από «επαγγελματίες» της περιοχής και την ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών και κατασκηνωτών.

Η Χρυσή είναι ένας μικρός φυσικός παράδεισος στο Λασίθι, που όμως, λόγω της μικρής απόστασής της από την Ιεράπετρα, έχει εδώ και χρόνια μπει στο στόχαστρο τοπικών μικροσυμφερόντων. Ως αποτέλεσμα, το νησί πλημμύριζε κάθε καλοκαίρι από επισκέπτες (για την «εξυπηρέτηση» των οποίων λειτουργούσαν τρεις παράνομες καντίνες), ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που, παρά την απαγόρευση, διανυκτέρευαν. Η χερσαία και θαλάσσια περιοχή του νησιού πρόκειται να κηρυχθεί προστατευόμενη, αλλά στο ενδιάμεσο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη θέσπιση διαχειριστικού σχεδίου που συνοδεύεται από σχέδιο δράσης (να σημειωθεί ότι περίπου πριν από ένα έτος είχε επισκεφθεί το νησάκι ο ίδιος ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση).

Σύμφωνα με την απόφαση (ΦΕΚ 617Δ), το νησάκι χωρίζεται σε τρεις ζώνες (Α1-Α2, Β, Γ), με κλιμακούμενη προστασία. Στην Α ζώνη επιτρέπεται ουσιαστικά μόνο η ημερήσια επίσκεψη, ενώ στη Β ζώνη η κατασκευή ενός κτιρίου για τη διανυκτέρευση φυλάκων και επιστημονικού προσωπικού, μιας υποδομής αναψυχής (την οποία θα εκμεταλλεύεται ο Δήμος Ιεράπετρας), ενός σταθμού μελέτης της κλιματικής αλλαγής και ενός φωτοβολταϊκού. Σε όλο το νησάκι απαγορεύεται κάθε άλλη δόμηση, το κυνήγι, η βόσκηση, η γεωργική καλλιέργεια και η μελισσοκομία, ενώ στη θαλάσσια περιοχή του, η αλιεία με συρόμενα εργαλεία μέσα στο λιβάδι Ποσειδωνίας.

Εκτός από τους γενικούς όρους, το ΥΠΕΝ ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα υλοποιήσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Ιεράπετρας, το ΕΛΚΕΘΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Λιμενικό. Ανάμεσα στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι η πρόσληψη φυλάκων για τη θερινή περίοδο, η εκπόνηση μελέτης φέρουσας ικανότητας που θα καθορίσει «οροφή» στον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών, η πραγματοποίηση ερευνών και η λήψη μέτρων για την προστασία της σπάνιας βιοποικιλότητας του νησιού, η δημιουργία συγκεκριμένων μονοπατιών στα οποία θα επιτρέπεται η πεζοπορία και κατάργηση των υπολοίπων, η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, η απομάκρυνση ξενικών ειδών χλωρίδας και πανίδας (στο νησί είχαν κάποτε μεταφερθεί… φασιανοί), η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας, η λήψη μέτρων για την εξολόθρευση αρουραίων και αγριοκούνελων. Την πρόοδο του σχεδίου θα παρακολουθεί επιτροπή, με επικεφαλής τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή