Γαστρονόμος: Κύριε Ράμσεϊ, είναι η ελληνική κουζίνα καλύτερη από την ιταλική;

Γαστρονόμος: Κύριε Ράμσεϊ, είναι η ελληνική κουζίνα καλύτερη από την ιταλική;

Τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο... προκάλεσε η δήλωση του Γκόρντον Ράμσεϊ ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική. Ο Βρετανός σεφ έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού σεφ Τζίνο Ντα Κάμπο.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο… προκάλεσε η δήλωση του Γκόρντον Ράμσεϊ ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική. Ο Βρετανός σεφ έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού σεφ Τζίνο Ντα Κάμπο. Μάλιστα, ο Ράμσεϊ βρήκε απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γάλλου μετρ, Φρεντ Σιριέξ.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης, για όποιον δεν έχει παρακολουθήσει τις σχετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, είναι το εξής: ο γνωστός Άγγλος σεφ Gordon Ramsay έκανε μια εκπομπή αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι. Η εκπομπή προβλήθηκε από το βρετανικό δίκτυο στις 27 Σεπτεμβρίου και εκεί ο Gordon Ramsay εμφανίζεται να λέει στον Ιταλό σεφ Τζίνο Ντα Κάμπο ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική. Εκείνος φυσικά εξανέστη και ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι: επενέβη ο Γάλλος μετρ Φρεντ Σιριέξ, ο οποίος πήρε το μέρος του Ramsay με το επιχείρημα ότι «στην Κρήτη υπάρχει ένα χωριό, όπου οι κάτοικοι ζουν 90-100 χρόνια. Και αυτό λόγω του φαγητού και του κλίματος».

Προβοκατόρικη δήλωση, πέτυχε τον σκοπό της να ιντριγκάρει τους τηλεθεατές, να δημιουργήσει τηλεοπτική ένταση και δράμα και να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ντόρο στα παραδοσιακά Μέσα αλλά και στα social media ώστε να συζητηθεί η εκπομπή, να την αναζητήσει περισσότερος κόσμος κλπ. Και επιπλέον χάιδεψε και τα δικά μας αυτιά στην Ελλάδα όπου είμαστε πάντα έτοιμοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας (που ισοδυναμεί με το ότι «καθετί ελληνικό είναι εκ προοιμίου καλύτερο από οτιδήποτε ξένο»). Πολλά άρθρα σε ελληνικά δημοσιογραφικά sites τσίμπησαν με την κολακεία και βιάστηκαν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό. Διαβάσαμε ότι η «Ελλάδα είναι η κοιτίδα της γαστρονομίας» κι άλλα τέτοια μεγαλόστομα. 

Αφού όμως ο κ. Ramsay μάς έβαλε στην περιπέτεια μια τέτοιας σύγκρισης, είπαμε να σηκώσουμε κι εμείς το γάντι και να ζητήσουμε τη γνώμη του Βασίλη Μασσέλου, επιχειρηματία και γευσιγνώστη-μέλους των Chaine des Rôtisseurs, της Confrérie des Chevaliers du Tastevin, ο οποίος σίγουρα θα δυσαρεστήσει πολλούς με αυτά που έχει να πει. Τουλάχιστον όμως παραθέτει κάποια επιχειρήματα. 

Ακολουθεί η απάντησή του:

Γιατί η άποψη του Gordon Ramsay είναι μια άνευ ουσίας κολακεία 

Εάν ο Gordon Ramsay είχε στόχο να τραβήξει την προσοχή (στη γλώσσα του αυτό λέγεται attention seeking behaviour), το πέτυχε. Αναφέρομαι…

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή