Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ακροδεξιού εξτρεμισμού

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είδα να έρχεται από την Πανόρμου μια ομάδα από 50-60 άτομα, σε παράταξη, σαν παρέλαση, με μαύρα ρούχα, οι περισσότεροι με κράνη και ρόπαλα υψωμένα, και ούρλιαζαν. Ελεγαν “έξω οι ξένοι, κομμούνια θα πεθάνετε”. Ορμησαν στην καρδιά της συγκέντρωσής μας και βάραγαν αδιακρίτως. Ενιωσα ένα ρόπαλο στο κεφάλι μου. Επεσα κάτω και γέμισα αίματα. Δεν ξέρω ποιος με χτύπησε, φαινόντουσαν μόνο τα μάτια του. Αλλά δεν θα ξεχάσω το μίσος στο βλέμμα του»

Αυτά είχε καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου 65χρονη, που τον Ιανουάριο του 2010 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από επίθεση ακροδεξιών της ομάδας «Αυτόνομοι Εθνικιστές» σε μέλη αριστερών οργανώσεων που μετείχαν σε διαμαρτυρία στην Πανόρμου. Η συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί ως αντίδραση στην εισβολή μελών της ίδιας ομάδας, δύο εβδομάδες νωρίτερα, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, σε εκδήλωση για την ιθαγένεια. Και τότε οι επιτιθέμενοι κρατούσαν πανό που έγραφε «Αυτόνομοι Εθνικιστές» ενώ είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες που παρέπεμπαν στον βασικό χαρακτήρα της ταινίας «for Vendetta»

Για συμμετοχή σε εκείνα τα γεγονότα είχαν καταδικαστεί 6 άτομα. Μεταξύ αυτών, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» καθώς και ο –τότε–21χρονος σπουδαστής ιδιωτικού κολεγίου Βασίλης Ε. ή «Μπίλι» Ο τελευταίος ταυτοποιήθηκε από την Κρατική Ασφάλεια για συμμετοχή στην επίθεση κατά μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), την περασμένη Κυριακή, στο Νέο Ηράκλειο. Νεαρά άτομα, τα περισσότερα με καλυμμένα πρόσωπα, χτύπησαν τέσσερα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, σε εκδήλωση για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο 32χρονος πλέον Βασίλης Ε. ή «Μπίλι»είχε παλαιότερα συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ενώ τον Μάρτιο του 2019 είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε και στα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα 40-50 ακροδεξιών στην Καλλιθέα. Τότε, κρατώντας ένα πανό με σύνθημα «Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους» είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν εκπροσώπους αριστερών κομμάτων να καταθέσουν στεφάνι για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στα γεγονότα της Καλλιθέας είχε συμμετοχή και ο έτερος κατηγορούμενος για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό μελών της ΚΕΕΡΦΑ, Μάριος Π., 30 ετών. Δικάστηκε μάλιστα χθες στο αυτόφωρο, που του επέβαλε ποινή φυλάκισης 36 μηνών. Στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής και μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορο των μελών της ΚΕΕΡΦΑ, Θανάση Καμπαγιάννη, ο 30χρονος κατά την ακροαματική διαδικασία παραδέχθηκε ότι με τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση του Ν. Ηρακλείου γνωρίστηκαν στη Χρυσή Αυγή. Σήμερα περιγράφονται ως μέλη της οργάνωσης Propatria, που με δράσεις της αντιγράφει τη Χρυσή Αυγή και συγκαταλέγεται στις 16 ομάδες που παρατίθενται σε απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη μετά Χρυσή Αυγή εποχή. «Η κοινότητά μας δεν έχει καμία σχέση γι’ αυτά που γράφουν για Νέο Ηράκλειο» σχολίασαν πάντως στα social media τα μέλη της ομάδας.

Μέλος της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ) φέρεται πως είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επίθεσης κατά μελών της ΚΝΕ, το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή της Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης. Από τις καταθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία προκύπτει ότι ο «μικρός» όπως είναι το παρατσούκλι του (είναι μόλις 20 ετών), ήρθε πρώτος σε αντιπαράθεση με τα άτομα που διένεμαν φυλλάδια, ενώ υπάρχουν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που αναφέρουν ότι στη διάρκεια του επεισοδίου έβγαλε αλυσίδα και επιτέθηκε στα μέλη της ΚΝΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ότι συμμετείχε και στην επίθεση κατά του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη το 2018, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι πυρήνας της ΕΝΕΘ βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης καθώς και ότι στις αρχές του έτους τα μέλη της ομάδας είχαν απευθύνει πολεμικό κάλεσμα σε ομάδες αναρχικών για ξεκαθάρισμα λογαριασμών «μετά τη γέφυρα» ήτοι στην περιοχή της Σταυρούπολης. Για τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατηγορούνται, πλην του 20χρονου, άλλα τρία άτομα, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δίνουν ανελλιπώς το «παρών» σε ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή