Μεταναστευτικό: Οι επαναπροωθήσεις στο προσκήνιο

Μεταναστευτικό: Οι επαναπροωθήσεις στο προσκήνιο

«Ακόμη πιο ανήσυχη»σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ασκούν συστηματικά την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο δήλωσε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ακόμη πιο ανήσυχη»σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ασκούν συστηματικά την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο δήλωσε χθες η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, μετά τις νέες αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ για το ζήτημα. Η επίτροπος χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις, που αφορούν επίσης τις συνοριακές πολιτικές της Κροατίας και της Ρουμανίας, «σοκαριστικές»και είπε ότι «πραγματικά βλάπτουν τη φήμη μας ως Ευρωπαϊκή Ενωση» Τα στοιχεία δείχνουν «ενορχηστρωμένη βία» και «κακή χρήση κοινοτικών πόρων» πρόσθεσε.

Η ελληνική πλευρά αρνείται τις καταγγελίες και διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα – Διερεύνηση ζήτησε η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

Η κ. Γιόχανσον δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει εις βάθος τα περιστατικά που περιέχονται στα δημοσιεύματα. Πρόσθεσε ότι σε διά ζώσης συνομιλία που θα είχε χθες το βράδυ με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, θα του έθετε το ζήτημα των νέων αποκαλύψεων. Επανήλθε επίσης στο θέμα της θέσπισης ενός ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της διαχείρισης συνόρων, την οποία η Κομισιόν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδότηση επιχειρήσεων του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο. «Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς» συμπλήρωσε η επίτροπος.

Η ελληνική πλευρά, για πολλοστή φορά, διέψευσε τις καταγγελίες. Οπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους. Οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση [Ε.Ε. – Τουρκίας] του 2016, την οποία η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα»

Χθες, εν τω μεταξύ, έλαβε χώρα το φόρουμ για την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα κράτη-μέλη για τον αριθμό των Αφγανών που είναι διατεθειμένα να υποδεχθούν, αν και η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι ήδη 22.000 άτομα που απομακρύνθηκαν τον Αύγουστο φιλοξενούνται εντός της Ε.Ε. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καλέσει την Ε.Ε. να δρομολογήσει την επανεγκατάσταση σε ευρωπαϊκό έδαφος επιπλέον 42.500 Αφγανών τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο χθεσινό φόρουμ συμμετείχαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, με την επίτροπο να χαιρετίζει τη διάθεσή τους να εργαστούν από κοινού με την Ε.Ε. για να υπάρξει μια «παγκόσμια ανταπόκριση»στο ζήτημα της επανεγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή