Εκπαιδευτικοί: Οι ομοσπονδίες «αξιολογούν» τις κινήσεις τους

Εκπαιδευτικοί: Οι ομοσπονδίες «αξιολογούν» τις κινήσεις τους

Η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία των εκπαιδευτικών έκλεισε χθες τη δικαστική αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας – συνδικαλιστών επί του θέματος.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία των εκπαιδευτικών έκλεισε χθες τη δικαστική αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας – συνδικαλιστών επί του θέματος. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι το κλίμα υπέρ της αξιολόγησης αλλάζει καθώς αυξάνονται οι σύλλογοι διδασκόντων που καταθέτουν φακέλους. Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση δεν κλείνει. Χθες, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απάντησαν με ένα μαζικό συλλαλητήριο, ενώ σχεδιάζουν το επόμενό τους βήμα.

Ειδικότερα, χθες το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ με στόχο να καλύψει τις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι οποίες είχαν αποφασίσει απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά η απόφασή τους εκρίθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο παράνομη. Και η απεργία της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. «Η προκηρυχθείσα απεργία έχει αόριστη διάρκεια, το δικαστήριο κρίνει ότι συνιστά “πολιτική” απεργία, η οποία είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί και υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος» αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης για την απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ.

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ – Συνεχίζεται η αντιπαράθεση υπ. Παιδείας – συνδικαλιστών.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας χθες μετεδίδετο η θέση ότι οι διαδικασίες της αξιολόγησης έχουν ξεκινήσει και επιταχύνονται. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, 6.100 σχολεία έχουν καταθέσει φακέλους αξιολόγησης, «παρά τις προσπάθειες ορισμένων να δυναμιτίσουν την απόφαση αυτή. Οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η αξιολόγηση» είπε.

Βεβαίως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απαντούν πως οι περισσότεροι φάκελοι που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα του ΙΕΠ είναι άδειοι, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τη συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο. «Υπάρχει μεγάλος θυμός και αγανάκτηση στους εκπαιδευτικούς για όσα συμβαίνουν και τη στάση του υπουργείου Παιδείας» δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Χρήστος Κάτσικας, έμπειρος εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής. Ο ίδιος μάλιστα συνέκρινε τη χθεσινή συγκέντρωση σε μέγεθος και παλμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις του 2013, όταν γίνονταν καταργήσεις τομέων στην επαγγελματική εκπαίδευση. Μάλιστα, η απεργία φέρεται να είχε συμμετοχή πάνω από 60%, ενώ το υπουργείο επίσημα έδωσε 45,6%.

Συμπτύξεις τμημάτων

Εκπαιδευτικός, μιλώντας στην «Κ» αναφέρθηκε και στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ζητήσει από τα σχολεία να συμπτύξουν τμήματα μαθητών. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 22 αυξήθηκε σε 24, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσαύξησης κατά 10% με απόφαση του διευθυντή. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός διαμορφώνεται στα 26-27 άτομα ανά τάξη. Στη δευτεροβάθμια το όριο είναι 27 μαθητές και με την προσαύξηση του 10% φτάνει στους 29-30. Με απόφαση του υπουργείου ζητείται από τους διευθυντές των σχολείων να συμπτύξουν τα τμήματα που έχουν λιγότερους μαθητές, με αποτέλεσμα χθες να υπάρξουν αντιδράσεις τόσο εκπαιδευτικών όσο και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή