Ηλεκτρονικές απάτες με «λεία» 40 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικές απάτες με «λεία» 40 εκατ. ευρώ

Το πρώτο εννεάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιούλιο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση μαζί με τις διωκτικές αρχές της Ρουμανίας και της Ολλανδίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε μεγάλης έκτασης απάτη μέσω Διαδικτύου. Στην Ελλάδα συνελήφθησαν οκτώ υπήκοοι Ρουμανίας με την κατηγορία ότι είχαν ενεργό ρόλο στην απάτη, ενώ κατασχέθηκαν 220.000 ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπέκλεπταν τους κωδικούς χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών (μέθοδος phishing ή ψαρέματος) και στη συνέχεια μετέφεραν χρήματα των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν ανοίξει με πλαστά στοιχεία. Στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 υπολογίζεται ότι υπεξαίρεσαν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Δημιουργία συντονιστικού κέντρου ώστε διωκτικές αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν κοινή δράση ενάντια στους απατεώνες.

Πρόκειται για μία από τις πολλές υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης που ερεύνησαν οι διωκτικές αρχές της χώρας στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Λίγους μήνες νωρίτερα η ΠΑΕ ΑΕΚ παραλίγο να πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης με τη μέθοδο του phishing πληρώνοντας 550.000 ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστή σε απατεώνες αντί της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, στην οποία αγωνιζόταν ο παίκτης. Με τη συνδρομή των διωκτικών αρχών σε Ελλάδα και εξωτερικό τα στελέχη της ΠΑΕ είχαν καταφέρει να γλιτώσουν την τελευταία στιγμή το κεφάλαιό τους. Με παρόμοιο τρόπο εξάλλου οι απατεώνες, που βρίσκονταν στο στόχαστρο του FBI και της Europol, είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν αρκετούς ακόμα ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο 9μηνο του έτους υπεξαιρέθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφόρων μορφών ηλεκτρονικής απάτης. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 200% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας (πχ. Europol) που προειδοποιούσαν για έκρηξη της απάτης μέσω Διαδικτύου την περίοδο της πανδημίας. Το σκεπτικό τους εξάλλου ήταν μάλλον προφανές: ο περιορισμός των μετακινήσεων θα οδηγούσε σε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η αύξηση των συναλλαγών μέσω Διαδικτύου σε αύξηση της δράσης επιτηδείων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 54% των καταγεγραμμένων υποθέσεων απάτης αφορούν σε περιστατικά phishing, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν σε απάτες με επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται εύκολο πλουτισμό, όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων κ.ά. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπους της Ενωσης Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία των καταναλωτών. Σε δήλωσή του ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την έναρξη μιας μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας «ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής» Ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου ώστε οι διωκτικές αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν κοινή δράση ενάντια στους απατεώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή