Νέες καταθέσεις ρίχνουν φως στο Πέραμα

Νέες καταθέσεις ρίχνουν φως στο Πέραμα

Τι είπαν ο οδηγός του λεωφορείου και δύο δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ.

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκδοχή των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για όσα εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα, όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 20χρονο Ρομά, Νίκο Σαμπάνη, επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του ο οδηγός του αστικού λεωφορείου, που άθελά του έφραξε τον δρόμο στο κλεμμένο Hyundai Accent.

Eνώπιον των αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών που ανέλαβαν την έρευνα για το συμβάν, ο υπάλληλος των ΟΣΥ περιέγραψε ότι ο οδηγός του οχήματος στην προσπάθειά του να διαφύγει έκανε όπισθεν και εμβόλισε τις μοτοσικλέτες των αστυνομικών. Κατέθεσε ακόμα ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους, αφού πρώτα ο ύποπτος είχε παρασύρει με το αυτοκίνητο τα δίκυκλά τους.

«Αφού σταμάτησε ο οδηγός το αμάξι, στη συνέχεια έβαλε όπισθεν και κινήθηκε γρήγορα στην οδό Ελπίδας με σκοπό να παρασύρει τις δύο πρώτες μηχανές της αστυνομίας που το ακολουθούσαν για να διαφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια της κατάθεσής του περιέγραψε ότι «αφού παρέσυρε τις πρώτες δύο μηχανές και έριξε κάτω τους αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτές, συνέχισε με όπισθεν και έκανε έναν πολύ απότομο και ανεξέλεγκτο ελιγμό παρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και άλλη μια μηχανή στην οποία επέβαιναν επίσης αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, την τρίτη αυτή μηχανή που σας λέω την “πάτησε” κιόλας περνώντας κανονικά από πάνω της. Ηταν πολύ επικίνδυνο όλο αυτό που γινόταν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου έκανε κίνηση προς τα πίσω, ενώ είχε επιλογή να φύγει ευθεία στην οδό Καλύμνου. Κατάλαβα ότι το έκανε με σκοπό να τους χτυπήσει και να προσπαθήσει να ξεφύγει», κατέθεσε.

Είπε ακόμα ότι οι πυροβολισμοί άρχισαν τη στιγμή που στο σημείο έφτασαν και άλλες μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. –πέραν των τριών που είχε εμβολίσει το κλεμμένο Hyundai– καθώς και ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί εάν πυροβολούσαν οι αστυνομικοί ή αυτοί που ήταν μέσα στο όχημα. Παρέδωσε στους αστυνομικούς την κάρτα μνήμης κάμερας που είχε εγκατεστημένη στο λεωφορείο, που πάντως σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν λειτουργούσε και επομένως δεν κατέγραψε το μοιραίο για τον νεαρό Ρομά συμβάν.

Ο υπάλληλος των ΟΣΥ επιβεβαίωσε την εκδοχή των αστυνομικών αναφορικά με την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του 20χρονου Ρομά.

Οι τέσσερις αστυνομικοί

Πλην των προανακριτικών απολογιών που έδωσαν οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί και πρώτη έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ» στον φάκελο της δικογραφίας υπάρχουν οι καταθέσεις ακόμα τεσσάρων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Πρόκειται για στελέχη της ΔΙ.ΑΣ. που δεν έκαναν χρήση των όπλων τους και επομένως δεν κατηγορούνται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη.

Ο ένας από αυτούς απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημα γιατί ορισμένοι δικυκλιστές δεν άκουγαν τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων που ζητούσε διακοπή της καταδίωξης, κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς ακούγαμε καλά τον ασύρματο γιατί δεν δουλεύανε τα ηχητικά (σ.σ. σειρήνα) στη μηχανή μας. Είχαν χαλάσει». Απάντηση όμως δίνει και στο ερώτημα εάν το Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζε ότι ορισμένα δίκυκλα συνέχιζαν την καταδίωξη του λευκού Hyundai παρά τις περί του αντιθέτου διαταγές: «Ενώ είχαμε μείνει πιο πίσω εμείς, χάσαμε το αυτοκίνητο από το οπτικό μας πεδίο. Ομως ακούγαμε από τον ασύρματο την κατεύθυνση που ακολουθούσε (…) Οι συνάδελφοι διαβίβασαν πως είχαν εμπλακεί με πυροβολισμούς».

Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο κατάθεσης ενός ακόμα δικυκλιστή της ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος είπε αφενός ότι ορισμένοι συνάδελφοί του δεν άκουγαν τις διαβιβάσεις στον ασύρματο γιατί είχαν αναμμένες τις σειρήνες τους καθώς και ότι οι συνάδελφοί του που μετείχαν στην καταδίωξη έδιναν συνεχώς στίγμα για το πού κινείται το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο. «Επειδή η ταχύτητα που κινούμασταν ήταν μεγάλη και επειδή οι συνάδελφοι που ήταν πιο κοντά στο αυτοκίνητο είχαν αναμμένα τα ηχητικά των μηχανών, είναι πολύ πιθανό να μην άκουγαν το Κέντρο (…) Εγώ με τον οδηγό μου δεν είχαμε μείνει πολύ πίσω και το χάσαμε. Δεν είχαμε οπτική επαφή. Το ακούγαμε στον ασύρματο», κατέθεσε.

Πάντως, ο συνήγορος της οικογένειας του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης, αμφισβητεί την εκδοχή των αστυνομικών και υποστηρίζει ότι ο θάνατος του νεαρού Ρομά είναι «καθαρή δολοφονία». «Βοούν τα δεδομένα ότι υπάρχει υπέρβαση, αυθαιρεσία και δολοφονία και πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

Στο μικροσκόπιο οι παθογένειες

Η υπόθεση του Περάματος έφερε στην επιφάνεια προβλήματα στη λειτουργία της αστυνομίας και ειδικότερα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που πάντως μόνον άγνωστα δεν ήταν στο εσωτερικό του Σώματος.

Είχαν άλλωστε προηγηθεί ορισμένα περιστατικά, που αν και δεν είχαν κατάληξη και άρα αντίκτυπο ανάλογο με αυτό της πρόσφατης αιματηρής καταδίωξης, είχαν χτυπήσει καμπανάκι για θέματα έλλειψης συντονισμού, όπως επίσης και επιχειρησιακού έλεγχου των δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ. Το πιο πρόσφατο από αυτά συνέβη το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου στην οδό Μάρνη, όταν αστυνομικοί της υπηρεσίας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν 35χρονο Αλβανό, ο οποίος νωρίτερα είχε κλέψει αυτοκίνητο από τη Βάρη.

Τι είχε προηγηθεί; Λίγη ώρα μετά την κλοπή, το λευκό Ι.Χ. εντοπίστηκε στην οδό Μάρνη και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κλήθηκαν να πάνε στο σημείο. Βρήκαν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο και έστησαν ενέδρα για να αιφνιδιάσουν και να συλλάβουν αναίμακτα όποιον επιβιβαζόταν σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ωστόσο, αφαιρέθηκαν με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τον 35χρονο τη στιγμή που πλέον είχε επιβιβαστεί στο όχημα και απομακρυνόταν με αυτό από το σημείο. Ακολούθησε ένοπλη καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν πάνω από δέκα πυροβολισμοί στην καρδιά της Αθήνας. Τραυματίστηκαν ο ύποπτος από σφαίρα στο πόδι και ο ένας από τους αστυνομικούς, όταν ο 35χρονος δράστης εμβόλισε την υπηρεσιακή μηχανή με το κλεμμένο Ι.Χ. Αν και το συμβάν αξιολογήθηκε από τα ίδια τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως ιδιαίτερα σοβαρό, δεν έγινε η απαραίτητη αποτίμηση ώστε να αξιολογηθούν λάθη και παραλείψεις…

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 18 Μαρτίου 2021, τέσσερα άτομα είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια καταδίωξης ύποπτου Ι.Χ. στην οδό Λιοσίων. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί το πρωί της ίδιας ημέρας από τα Ανω Λιόσια και εντοπίστηκε αργότερα από τον ιδιοκτήτη του χάρη σε συσκευή GPS που λειτουργούσε στο εσωτερικό του. Ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και το Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσε εντολή σε ομάδες ΔΙ.ΑΣ. να σταματήσουν το κλεμμένο όχημα, που εκείνη τη στιγμή κινείτο στην οδό Λιοσίων. Στη θέα των αστυνομικών, όμως, ο μόλις 18 ετών οδηγός του αυτοκινήτου –μιας μαύρης BMW– ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο και τη σύλληψη. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε δύο μοτοσικλέτες τραυματίζοντας τους αναβάτες τους (έναν άνδρα και μια γυναίκα), ενώ τραυματίστηκαν ακόμη μία επιβάτις και ο οδηγός ενός αστικού λεωφορείου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε απότομο ελιγμό στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη.
Ολα τα παραπάνω τέθηκαν εκ νέου στο μικροσκόπιο της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., που επεξεργάζεται αλλαγές, κατά τα διεθνή πρότυπα, στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις καταδιώξεων. Ενδεικτικά, υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις να χρησιμοποιούνται ακόμη και καρφιά στο οδόστρωμα για την ακινητοποίηση καταδιωκόμενων οχημάτων. Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και σε θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών, όπως και διάρθρωσης της Αμεσης Δράσης και πιο συγκεκριμένα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας που ζήτησε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, να υπάρξουν και αλλαγές προσώπων στην Αμεση Δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή