Πανεπιστήμια: Εισαγγελέας για τον «αναγκαστικό εγκλεισμό»

Πανεπιστήμια: Εισαγγελέας για τον «αναγκαστικό εγκλεισμό»

Χρειάστηκαν περί τις δέκα ημέρες για να υπάρξουν οι επίσημες αντιδράσεις για πρόσφατα περιστατικά βίας –ομηρία καθηγητή και επίθεση σε φοιτητή– στα ελληνικά ΑΕΙ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν περί τις δέκα ημέρες για να υπάρξουν οι επίσημες αντιδράσεις για πρόσφατα περιστατικά βίας –ομηρία καθηγητή και επίθεση σε φοιτητή– στα ελληνικά ΑΕΙ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η καθυστερημένη αντίδραση των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων στα περιστατικά αποστερεί σημαντικό μέρος της πολιτικής αξίας της αντίδρασης.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκε ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αναφορά στον εισαγγελέα Χανίων, ζητάει την παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια πολύωρου «αναγκαστικού εγκλεισμού» του κοσμήτορος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης από ομάδα 20-30 ατόμων, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων δεν έχει σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το περιστατικό είχε καταγγελθεί δημοσίως από τις 20/10, οπότε υπήρξε και ανακοίνωση καθηγητών του ιδρύματος. Οπως περιγράφει το υπουργείο Παιδείας στη χθεσινή ανακοίνωσή του, «ο κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου τέσσερις ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων κατά το διάστημα αυτό, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του». Η κ. Κεραμέως επίσης με επιστολή στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητάει ενημέρωση «σχετικά με το περιστατικό καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του ιδρύματος για την αντιμετώπισή του κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τόσο με την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και με την κίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του ιδρύματος για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους».

Καθυστερημένη η αντίδραση στην καταγγελία που έγινε στις 20/10 για το περιστατικό με τον κοσμήτορα στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε η κ. Κεραμέως, ενώ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος ανέφερε, μέσω συνεργάτη του, στην «Κ» ότι δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Στην Αθήνα, η Σύγκλητος του ΟΠΑ σε ψήφισμά της δηλώνει ότι «μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, στην 3η/26.10.2021 συνεδρίασή της, αναφορικά με τα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν στους χώρους του ιδρύματος, με την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα αυτά της 12ης Οκτωβρίου, όταν άγνωστα άτομα επιτέθηκαν σε φοιτητές του ΟΠΑ και άσκησαν σωματική και λεκτική βία εις βάρος τους, προκαλώντας μάλιστα και εκτεταμένες φθορές στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου». Δηλαδή μεσολάβησαν περίπου δύο εβδομάδες ανάμεσα στο συμβάν και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία δήλωσε ότι «καταδικάζει ομόφωνα, απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη σωματική και λεκτική βία που ασκήθηκε εις βάρος των φοιτητών του πανεπιστημίου. Τέτοιες βίαιες και παραβατικές ενέργειες στρέφονται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος», ότι «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους φοιτητές εις βάρος των οποίων ασκήθηκε σωματική και λεκτική βία» και ότι υπογραμμίζει «την αποφασιστικότητα του ιδρύματος να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς που πλήττει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή