Ν. Θωμαΐδης στο kathimerini.gr: Ισχυρή δυναμική της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Ν. Θωμαΐδης στο kathimerini.gr: Ισχυρή δυναμική της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Παρατηρήθηκε αύξηση 100% του ιικού φορτίου στην Αττική τον τελευταίο μήνα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ισχυρή δυναμική της πανδημίας του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, η οποία δεν είναι εύκολο να ανακοπεί εκτός κι αν ληφθούν μέτρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ενώ τόνισε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως θα συνέδραμαν στην ανάσχεση της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι και τα τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Μιλώντας στο kathimerini.gr το πρωί της Τρίτης, μία ημέρα μετά το αρνητικό ρεκόρ με 5.449 κρούσματα, ο καθηγητής ανέφερε ότι στην επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων, παρατηρήθηκε αύξηση 100% του ιικού φορτίου στην Αττική τον τελευταίο μήνα. Όπως τόνισε, το ιικό φορτίο στα λύματα συμβαδίζει με τα κρούσματα που καταγράφονται από τα τεστ. Υπενθύμισε, δε, ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονταν στην Αττική ανέρχονταν σε 450, ενώ τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα επίπεδα των 1.000.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Ανακοινώσεις Πλεύρη στις 18:00 για νέα μέτρα

Αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε επιπλέον ότι ήδη παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, ενώ σημείωσε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Πάντως, όπως τόνισε, αν και υπάρχει δυναμική της πανδημίας στην Αττική, είναι πιο αργός ο ρυθμός αύξησης σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα. Η σταδιακή αυτή αύξηση αποδίδεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον καθηγητή:

  • Το ιικό φορτίο ήταν ήδη υψηλό στην Αττική από τον Αύγουστο.
  • Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ισχυρή δυναμική σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Επεσήμανε, δε, ότι η εικόνα στην Αττική έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλες περιοχές της χώρας με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη -όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και ορισμένα νησιά-, στις οποίες καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που είχε φανεί στην επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η εικόνα «δείχνει» ισχυρή δυναμική της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές, η οποία δεν είναι εύκολο να ανακοπεί, εκτός κι αν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως θα συνέδραμαν στην ανάσχεση της πανδημίας, είναι τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ο μικρόκοσμος των λυμάτων και οι εξάρσεις του ιού

Τρίτη δόση: Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή για επέκταση του εμβολιασμού

Η ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση και κυρίως η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων ειδικών και κυβέρνησης μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ, επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς και μείωση της διασποράς του ιού.

Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει την επέκταση του εμβολιασμού με τρίτη δόση και σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ από την Παρασκευή, όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πλεύρης: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα και lockdown – Το ΕΣΥ δεν θα ξαναγίνει μονοθεματικό

Ειδική καμπάνια για την τρίτη δόση

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», στο δεδομένο πρόβλημα του χαμηλού αριθμού εμβολιασμένων, που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προστίθεται και ένα ακόμα «κρυφό» πρόβλημα που δεν το πιάνουν οι στατιστικές με την πρώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 90% των εμβολιασμένων που μπαίνουν σε ΜΕΘ έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από περισσότερο από 6 μήνες. 

Συνεπώς, στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί: η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξίσου σημαντική καθώς τα Χριστούγεννα θα έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από την ολοκλήρωση των πρώτων εμβολιασμών. Αν αναλογιστεί δε κάποιος πως οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο ήταν οι γηραιότεροι και οι ευπαθείς ομάδες, γίνεται κατανοητό πως η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης καθίσταται επιτακτική και το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα σε αυτές τις κατηγορίες.

Ο λόγος είναι ένας ακόμη: είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει κάποιος την τρίτη δόση του εμβολίου, από τη στιγμή που έχει κάνει ήδη δύο, παρά να πεισθεί κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα καμία δόση και κατά πάσα πιθανότητα ανήκει συνειδητά στους αντιεμβολιαστές. «Στην προσπάθεια να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω την τρίτη δόση που είναι κρίσιμη για τη θωράκιση αυτού του 60,8%», ανέφερε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική καμπάνια.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή